fbpx

Staking Veolia door nieuwe overvallen op chauffeurs

11 dec 2009 12:41

Zo´n 450 buschauffeurs van busvervoerder Veolia hebben vrijdagochtend  in regio Limburg spontaan het werk neergelegd. Zij protesteren tegen een reeks overvallen en eisen een overleg met de directie. Aan het eind van de ochtend is de staking in goede harmonie beindigd, meldt FNV.

De wilde staking volgde op vier, soms gewelddadige, overvallen in twee weken tijd. Donderdagavond vond in Kerkrade een gewapende overval op een bus met passagiers plaats. Ondanks dat er volgens FNV´er Janny Koppens al veel aan beveiliging en preventie is gedaan willen de chauffeurs een signaal laten horen. "Zij voelen zich boos, gefrustreerd en machteloos."

Gratis reizen
De chauffeurs staken in Heerlen, Maastricht, Margraten en Sittard. Reizigers balen volgens de FNV-bestuurder van de actie, maar hebben ook begrip voor de chauffeurs. Ter compensatie van de overlast van de staking voor de passagiers kunnen zij de rest van de dag gratis reizen.

Versneld
Door de staking worden veiligheidsmaatregelen nu versneld ingevoerd en uitgebreid, en Veolia gaat samen met FNV Bondgenoten een beroep op de politiek doen om contant geld op de bussen uit te bannen.

Eind oktober besloot de provincie om jaarlijks vijf ton aan de sociale veiligheid bij Veolia te besteden. Daarmee kunnen vijftien extra stewards worden aangenomen, en in alle bussen wordt na cameras nu ook opnameapparatuur geplaatst. De plaatsing daarvan is vanmorgen tijdens de staking versneld afgerond.

Cash geld
Koppens denkt niet dat met de maatregelen een eind komt aan het geweld. Er zullen altijd gestoorden blijven, die voor een paar centen iemand een pistool op de kop zetten. Zou invoering van de OV-chipkaart dan misschien helpen? "Nee, want ook dan moet men nog steeds cash geld op de bus hebben, omdat je die kaart wel moet kunnen kopen." zegt de FNV´er.

Ook bij de invoering van de strippenkaart werd ten onrechte gedacht dat daarmee cash geld overbodig zou zijn. Wij doen nu met Veolia een beroep op de politiek om contant geld op de bussen uit te bannen.