fbpx

Sticker helpt examenkandidaat bij Franse treinstaking

Terwijl medewerkers van de Franse spoorwegen maandag voor de zesde dag staken, moesten honderdduizenden scholieren echt met de trein naar school om hun eindexamen te maken. Met speciale stickers en opgetrommeld treinpersoneel is geprobeerd de laatstejaars op tijd in de schoolbanken te krijgen voor hun toetsen Frans en filosofie.

Volgens vervoersbedrijf SNCF zijn 10.000 medewerkers voor de kandidaten op de been. Zo zijn er speciale examentreinen en -bussen ingezet. Daarnaast krijgen 150.000 scholieren met een sticker voorrang op een plek in de weinig rijdende ´gewone´ treinen.

Leden van twee vakbonden staken uit protest tegen de geplande samenvoeging van SNCF en de spoorbeheerder RFF. Het personeel vreest dat die banen zal kosten. Premier Manuel Valls noemt de staking op radiozender France Info "doelloos en onverantwoord, zeker tijdens de eindexamens´´.

Met het samenvoegen van SNCF en RFF moet er een einde komen aan de onderlinge rivaliteit. Ook wordt gehoopt de communicatie tussen de twee afdelingen te verbeteren. Dat die communicatie voor verbetering vatbaar is, bleek vorige maand toen SNCF te brede treinen besteldde, waardoor nu honderden perrons moeten worden aangepast. De fusie moet ook voor een besparing van €1,5 miljard per jaar zorgen, die de gigantische schuld van de SNCF – €44 miljard – enigszins moet indammen.

(c) ANP / Treinreiziger.nl