fbpx
Foto: Martin de Jongh / archieffoto

Storingen op spoor na noodweer

Als gevolg van het noodweer vannacht is er op een twintigtal plekken forse schade aan het spoor ontstaan door omgevallen bomen en blikseminslag. Een groot deel van de storingen is in de loop van de ochtend verholpen. Er is nog wel hinder rond Amersfoort waar beperkt treinen rijden omdat het spoor wordt gerepareerd. ProRail werkt met al haar storingsteams om het treinverkeer zo snel mogelijk weer op gang te helpen.

Treinen botsen tegen bomen
Het treinverkeer in met name het noorden, midden en westen van het land is volgens ProRail ernstig ontregeld geweest. Rond Haarlem hebben enige tijd geen treinen gereden omdat er een trein tegen een over het spoor gewaaide boom was gereden. Hetzelfde gold voor treinen tussen Den Haag Centraal en Leiden. Beide bomen zijn inmiddels verwijderd.

Amersfoort
Elders zorgen naast bomen en takken ook blikseminslagen voor problemen. Van en naar het treinknooppunt Amersfoort hebben geruime tijd helemaal geen treinen naar gereden. Inmiddels rijden er bussen tussen Amersfoort en Apeldoorn en Amersfoort en Ede-Wageningen zijn er bussen ingezet. Tussen Amersfoort en Den Dolder rijden nog steeds geen treinen. Reizigers kunnen hier omreizen via Hilversum. Tussen Hilversum – Amersfoort – Zwolle rijden wel treinen, maar minder dan normaal.

Noord-Holland
In het noorden van Noord-Holland rijden ook geen treinen meer tussen Schagen en Anna-Paulowna. Reizigers moeten rekening houden met fikse vertragingen en kunnen op sommige trajecten gebruik maken van bussen of omleidingen.

Informatie
Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail raadt reizigers aan teletekst en de informatievoorziening op stations nauwlettend in de gaten te houden. Volgens hem verbetert de situatie op het spoor al wel. Honderden reparateurs zijn bezeig de schade te herstellen.

Noodweer
Het noodweer trok vanaf middernacht vanuit het zuiden over het land. Zeer zware windstoten tot 105 kilometer per uur en enorme hagelstenen tot vijf centimeter doorsnede zorgden daarbij voor schade.

Snelweg
Ook op de weg heeft de storm tot problemen geleid. Op onder meer de A2, A12 en A20 moesten delen van de weg worden afgesloten na wateroverlast en bomen op de weg. Tegen half negen stond er volgens de ANWB 605 kilometer file. De spits kwam daardoor op de zesde plaats in de file top tien. De VerkeersInformatieDienst (VID) heeft het over een minder hoog aantal.
Op de A10 ontstond een overstroming tussen de afslagen IJmuiden en Geuzenveld, waardoor de politie de weg moest afsluiten. Inmiddels is er weer verkeer mogelijk.

Foto´s: Martin de Jongh / archieffoto´s.