Strijd om ov-ticketverkoop: ‘oneerlijke concurrentie door NS’
05 mrt 2025 16:36
NS misbruikt haar dominante positie in de ov-ticketverkoop en benadeelt concurrenten. Dat stellen meerdere aanbieders van mobiliteitskaarten en -apps, die zich hebben verenigd in een beroepsprocedure. Ze eisen gelijke voorwaarden en willen dat NS hun dezelfde tarieven biedt als hun eigen verkoopkanalen.
Volgens de mobiliteitsaanbieders leidt eerlijke toegang tot NS-tarieven tot lagere treinkaartprijzen en meer treinreizigers. Woensdag buigt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) zich over de zaak. Onder de bedrijven die naar de rechter stappen, bevinden zich MobilityMixx, Tranzer, Shuttel en Xximo. Dankzij deze partijen kan bijvoorbeeld 9292-tickets verkopen aan reizigers. “Wij kunnen als externe partijen veel efficiënter werken dan de NS, maar dan moeten we wel een eerlijke kans krijgen,” zegt Roeland Cuijpers namens de vereniging.
Wat is de inzet van de procedure?
De bedrijven bieden naast treinkaartjes ook diensten zoals deelfietsen en deelauto’s aan. Dit concept wordt Mobility as a Service (MaaS) genoemd. NS biedt dergelijke diensten inmiddels ook aan, maar volgens de mobiliteitsaanbieders krijgen zij niet dezelfde toegang tot NS-tarieven. “NS wordt door de staat gefinancierd en heeft tegelijkertijd toegang tot kortingen die wij niet krijgen,” stelt Cuijpers. “Wij vragen simpelweg om dezelfde tarieven en voorwaarden en een eerlijk speelveld.”
Het bezwaar is gericht tegen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat de concessie aan NS heeft verstrekt. De concessie bevat wel een bepaling dat andere partijen tickets mogen verkopen, maar naar oordeel van de bedrijven resulteert dat niet in een gelijk speelveld.
Geen volledige garantie op eerlijke concurrentie
NS is belanghebbende in de zaak, maar wil niet vooruitlopen op de zitting. Wel verwijst het spoorbedrijf naar een ACM-rapport uit 2023, waarin wordt gesteld dat het beleid van NS in de basis geschikt is om een gelijk speelveld te waarborgen.
De mobiliteitsaanbieders wijzen op kanttekeningen die de ACM zelf plaatst. De waakhond concludeerde dat aanpassingen nodig zijn om daadwerkelijk een gelijk speelveld te realiseren. Bovendien heeft de ACM niet onderzocht of de feitelijke tarieven en kortingen van NS op dit moment resulteren in eerlijke concurrentie. ACM adviseerde in 2015 al dat regulering nodig is.
Gevolgen voor reizigers
Als de rechter de mobiliteitsaanbieders in het gelijk stelt, kan dit volgens deze bedrijven leiden tot lagere prijzen voor treinkaartjes en meer keuzemogelijkheden voor reizigers. Een ander mogelijk effect is dat NS efficiënter moet werken, wat kan bijdragen aan kostenbesparingen.
Bindende uitspraak
De uitspraak van het CBb wordt over twaalf weken verwacht en zal bindend zijn, er is dus geen mogelijkheid tot hoger beroep.
(c) Treinreiziger.nl
Ik reis ontzettend veel met het OV en vind het belachelijk hoe de prijzen zijn. En zeker voor mensen die al ‘Normaal’ bijna tot helemaal niet rond kunnen komen. Dit weer houd hun juist om ergens heen te gaan, al is het op bezoek bij familie.
Hier word ik zo moe van. De wereld staat in brand, en wij maken ons zorgen over wel of niet hoofdrailnet, wie mag kaartjes verkopen, enzovoort. Onder de huidige omstandigheden zouden we al lang de spoorwegen volledig moeten nationaliseren.
Goed nieuws ns en ProRail zijn al volledig eigendom van de Nederlandse staat. Kan die politieke aandacht weer op de echte problemen in dit land gericht worden want zoals je zegt de wereld staat in brand.
Goed om te lezen, zo kan de arrogante houding van NS ervoor zorgen dat er steeds minder NS is.
Als die mobiliteits aanbieders toegang krijgen wordt alles nog duurder. Ik heb een oud abonnement met 7 dagen per jaar gratis reizen. Arriva wil ook op bepaalde trajecten toegang, daar is mijn NS abonnement ook niet geldig, dus kan ik nog minder reizen.