fbpx
(c) Kialna Photography

Strippenkaart verdwijnt per 23 december in Friesland

23 nov 2010 16:57

Reizigers in Friesland hebben nog een maand de tijd om hun strippenkaart op te maken, op 23 december moeten ze – of ze het willen of niet – in bussen de OV-chipkaart gaan gebruiken. Minister Schultz-van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft daarvoor vandaag toestemming gegeven.

In de aangrenzende provincies kan de OV-chipkaart nu nog niet gebruikt worden, maar volgens een woordvoerder van de provincie Friesland zal dat waarschijnlijk voor 23 december veranderen. "Mocht dat niet zo zijn, dan zullen we een overgangsregeling maken, zodat mensen niet te maken hebben met een dubbelopstaptarief".

Informeren
De provincie Fryslân is daarmee de eerste provincie die na Rotterdam en Amsterdam de strippenkaart achter zich laat. Uit onderzoek is gebleken dat reizen met de OV-chipkaart in Friesland niet duurder wordt dan de huidige strippenkaart. De invoering wordt gesteund door de consumentenorganisaties.
Samen met de vervoerders Connexxion en Qbuzz zet de provincie de komende weken alles in het werk om reizigers te informeren en te ondersteunen bij de overstap naar de OV-chipkaart. In de trein wordt de OV-chipkaart overigens nog niet verplicht.

Waddeneilanden
Op de Friese Waddeneilanden verdwijnt de strippenkaart ook per 23 december, maar kunnen reizigers niet de OV-chipkaart gaan gebruiken. Wel blijft de mogelijkheid om een goedkoop kaartje in de bus te kopen. Daarnaast komt er in het voorjaar een e-ticketing systeem waarbij reizigers via internet gelijktijdig met het kaartje voor de veerboot ook een kaartje voor de bus kunnen kopen. 

Acties
De provincie heeft op dit moment een actie lopen waarbij op aanschaf van een OV-chipkaart 50% korting wordt gegeven. Ook organiseert de provincie voorlichtingsbijeenkomsten voor senioren. Nadere informatie is te vinden via www.frieseovchipkaart.nl

Oost-Nederland
Aanvankelijk zou de strippenkaart deze maand ook verdwijnen in Oost-Nederland, maar dat stelde Schultz´ voorganger Eurlings een paar maanden uit. De invoering van de OV-chipkaart ging in die regio nog met te veel problemen gepaard.

Bovenste foto: Kialna Photography.