fbpx

Strippenkaart verdwijnt per 3 juni in Amsterdam

20 apr 2010 13:37

(Novum) – Amsterdam mag de strippenkaart per 3 juni afschaffen. Demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) geeft de hoofdstad hiervoor groen licht, schrijft hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Amsterdam is hiermee de tweede stad die volledig overgaat op de OV-chipkaart. Begin dit jaar had Rotterdam de primeur. Als het aan Amsterdam lag, was de strippenkaart al op 15 april verdwenen uit het openbaar vervoer. Eurlings wilde echter eerst een onderzoek afwachten naar de kosten voor de reiziger. De Kamer eist dat zij niet duurder uit zijn met de OV-chipkaart.

Ervaringen
Dat onderzoek ligt er nu. Gebleken is dat de hoofdstad voldoet aan alle criteria, ook die van de zogenoemde kostenneutraliteit. De Kamer eiste verder dat Amsterdam eerst lering zou trekken uit de ervaringen met de OV-chipkaart in Rotterdam. Ook dat is gebeurd. "De Stadsregio Amsterdam en de betrokken vervoerders hebben intensief kennis en ervaringen op gedaan in Rotterdam door een continue informatie-uitwisseling en door inzet van personeel", aldus Eurlings.

Metro
De strippenkaart verdween op 27 augustus al bij de Amsterdamse metro van de GVB. Bij de invoering zette de GVB toen ruim 600 extra medewerkers in. Echter, ook die konden niet voorkomen dat er grote drukte ontstond. Dat was met name het geval rond station Amsterdam Bijlmer. Doordat de OV-chipkaart al in de metro verplicht is, hebben grote groepen reizigers de kaart al. GVB heeft 800.000 reizigers per dag, waarvan 225.000 metroreizigers. Behalve reizigers van GVB moeten ook de Amsterdamse reizigers van Connexxion en Arriva overstappen op de OV-chipkaart.