fbpx

Tien maanden cel voor molesteren buschauffeur

30 mrt 2009 18:03

Voor het toetakelen van een buschauffeur in Utrecht is een man maandag veroordeeld tot tien maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook moet de 19-jarige Abdelmalek B. uit Soest twaalfhonderd euro schadevergoeding betalen. De straf die de rechtbank in Utrecht oplegde is lager dan wat justitie had geëist. Die eiste twee weken geleden een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

B. heeft op 7 februari een chauffeur van lijn 70 meerdere malen in zijn gezicht gestompt. Dat gebeurde na een woordenwisseling. Het slachtoffer brak zijn jukbeen, de voorwand van zijn kaakholte raakte verbrijzeld en ook raakte een zenuw bekneld. Hierdoor voelt de chauffeur niets meer in zijn bovenlip en de zijkant van zijn neus.

De verdachte beweerde zelf dat de chauffeur hem bij de keel had gegrepen en was begonnen met slaan, maar uit videobeelden bleek volgens de rechtbank anders. Dat de jongen iemand met een dienstverlenend beroep aanviel, rekent de rechtbank hem extra zwaar aan.

FNV Bondgenoten presenteerde maandag een zwartboek over geweld tegen buschauffeurs. In een recente meldweek kwamen honderden meldingen binnen. Volgens de bond is sprake van een structureel probleem. Het geweld gebeurt volgens de bond vaak nadat bussen te laat komen als gevolg van krappe dienstroosters.

CNV Stads- en streekvervoer reageert maandag tevreden op het vonnis van de rechtbank. "Je geeft hiermee een duidelijk signaal: blijf met je handen van onze werknemers af", zegt bestuurder Wyb Kusters. Net als de FNV wil het CNV dat meer aandacht wordt gegeven aan het voorkomen van geweld tegen personeel in bussen, treinen of bijvoorbeeld ambulances.

De bond uitte in het verleden kritiek op politie en werkgevers omdat die niet snel genoeg zouden hebben gereageerd na de mishandeling van een chauffeur. Maandag is het CNV echter positief over de afhandeling van een overval die ochtend op een buschauffeur in Apeldoorn. De chauffeur kreeg rond 05.15 uur een klap op zijn hoofd. De dader vluchtte met de tas van de chauffeur, waar buskaarten en geld in zaten. Een passagier rende nog achter hem aan, maar raakte hem kwijt.

De politie was volgens het CNV binnen drie minuten ter plaatse. Vervoerder Veolia zou de chauffeur goed hebben opgevangen. Vervoerder Connexxion krijgt ook een pluim omdat het een buschauffeur die zaterdag het slachtoffer was van agressie goed zou hebben opgevangen.