fbpx

Toch dode en gewonden bij treinbrand België

Bij het treinbrand in de Belgische plaats Wetteren is toch iemand om het leven gekomen. Daarnaast zijn 17 personen gewond geraakt. Dat melden diverse Belgische media.

Er was in eerste instantie verwarring over het aantal slachtoffers. Het leek alsof niemand gewond was geraakt. Later op de dag bleek dat er toch mensen waren met ademhalingsmoeilijkheden. Vervolgens sprak gouverneur Jan Briers over twee doden en 14 gewonden. Maar volgens een Vlaams persbureau zijn die cijfers niet juist en gaat het om één dode en 17 gewonden. De slachtoffers zijn omwonenden. Mogelijk hebben ze giftige dampen ingeademd. Van een aantal gewonden is de toestand kritiek.

Giftig
Volgens NOS-correspondent Joris van Poppel kwamen er met het bluswater giftige stoffen in het riool terecht. "Die bleven eerst in het riool hangen. Later bleek dat er ook bij mensen thuis giftige dampen werden gemeten." 
Pas daarna werden zo´n 300 omwonenden geëvacueerd. Zij zijn in een gemeenschapshuis opgevangen. 

Ontsporing
De ramp begon vannacht rond twee uur als gevolg van een treinongeval. De uit Nederland afkomstige goederentrein ontspoorde vermoedelijk bij een wissel in de plaats Wetteren. Zes van de 13 goederenwaggons raakten uit de rails. "Vermoedelijk treft de Nederlandse machinist geen schuld", meldt gouverneur Biers op een persconferentie. 

Kankerverwekkend
Bij het ongeval zijn twee wagons gekanteld en drie wagons in brand gevlogen. Die bevatten acrylnitryl, een kleurloze maar zeer licht ontvlambare en giftige vloeistof die kankerverwekkend is maar enkel bij een chronische blootstelling. 
Achteraf vloog ook een vierde wagon in brand en ontstond er een grote vuurzee. Uit de brandende wagons kwam ook cyanide vrij, een kankerverwekkende stof die in het bloed kan worden opgenomen. 

Water
Er zijn ook vijf lege wagons, waarvan de laatste een licht metaal bevat. Die stond niet in brand, en kon daardoor met water geblust worden. 

Bronnen: NOS, De Morgen.
Foto: archief / brandweerlieden blussen een brand in een Zwitserse spoortunnel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *