fbpx

Toch nog langer wachten op directe GoldenPass Express

01 dec 2020 9:17

Het bij toeristen geliefde Zwitserse treintraject Interlaken – Montreux krijgt voorlopig toch geen directe trein. Het was de bedoeling dat komend voorjaar een al meer dan honderd jaar oude droom werkelijkheid zou worden. Maar door het coronavirus zijn de nieuwe benodigde treinen nog niet beschikbaar.

Planning te optimistisch

De lijn, ook wel GoldenPass Line genoemd, kent twee verschillende spoorbreedtes. Om een directe trein mogelijk te maken bouwt Stadler speciale treinen die zowel op smalspoor als normaalspoor kunnen rijden. Maar de bouw van de nieuwe treinen duurt langer dan gepland. Al voor de coronacrisis werd duidelijk dat december 2020 te optimistisch was, en werd de lancering uitgesteld tot juni 2021.

Nu blijkt dat door de huidige omstandigheden juni 2021 ook niet meer haalbaar is. De Zwitserse spoorwegmaatschappij MOB hoopt de trein nu per dienstregeling 2023 te introduceren. Niet alleen de latere levering van de nieuwe treinen speelt een rol, maar ook de reizigersvraag. “De toeristische sector is zwaar getroffen door de pandemie en het zal enkele jaren duren voordat de vraag hersteld is” vertelt MOB-woordvoerder Jérôme Gache.

Geen garanties

Er waren al zes rijtuigen klaar voor de GoldenPass Express, zoals de nieuwe directe trein zal gaan heten. Die rijtuigen worden nu niet gebruikt, maar blijven in een hal opgeslagen, in de hoop dat ze per december 2022 kunnen gaan rijden. De MOB wil echter geen garanties geven op die planning, nieuw uitstel wordt niet uitgesloten. “We denken, we hopen 2023” aldus de woordvoerder.

De verwachting is dat het spoorbedrijf rond dat jaar ook weer op de oude reizigersaantallen zal zitten, al zou dat mogelijk ook pas in 2024 het geval kunnen zijn. Het is de bedoeling dat de directe GoldenPass Express nieuwe reizigers aantrekt. Tot die tijd zijn reizigers aangewezen op de huidige GoldenPass Panoramic, die alleen rijdt tussen Montreux en Zweisimmen. In Zweisimmen is er een aantal keer per dag aansluiting op de BLIS-trein naar Interlaken.

Lees: Beroemde GoldenPass Line na 100 jaar deels direct: droom wordt werkelijkheid. En: De 15 mooiste treinreizen in Zwitserland