fbpx

Toezicht op GVB schiet tekort

Het toezicht op het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB is selectief en rommelig. De raad van commissarissen en de gemeente hebben hun zaken onvoldoende op elkaar afgestemd. Dat schrijft de Amsterdamse Rekenkamer woensdag in een rapport.

De raad heeft het toezicht organisatorisch niet op orde en heeft bovendien weinig aandacht voor de interne beheersing bij het GVB, stellen de onderzoekers. De raad houdt zich te veel bezig met de strategische ontwikkeling en de operationele resultaten. Ook was de raad nauwelijks kritisch over het eigen handelen en te weinig transparant.

De gemeente, de enige aandeelhouder van het GVB, spreekt de raad van commissarissen volgens de rekenkamer onvoldoende aan op tekortkomingen bij het toezicht. Ook denkt Amsterdam te weinig na over wat de gemeente wil als aandeelhouder en wat dat betekent voor het toezicht bij de vervoerder.

De rekenkamer heeft een aantal aanbevelingen en verbeterpunten aangedragen. Op dit moment bestaat de raad van commissarissen van het GVB nog uit één lid. De overige vier stapten afgelopen zomer één voor één op om uiteenlopende redenen.

(c) Novum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *