fbpx

Travelteq ziet af van concurrentie met Thalys

03 mrt 2014 9:49

Travelteq, leverancier van luxe reisartikelen, ziet af van concurrentie met de hogesnelheidstrein Thalys. Het bedrijf van multi-ondernemer Maarten van den Biggelaar wilde vanaf april 2015 vijf keer per dag van Amsterdam naar Parijs rijden. Dat meldt de ondernemer tegenover het vakblad OV-Magazine.

De Travelteq Express had een trein moeten worden met ruime stoelen, veel beenruimte, supersnel internet en uitstekende maaltijden. Het plan was dat de eersteklas trein te boeken zou zijn voor een tweedeklas tarief.

“We waren in gesprek met SNCF, de Franse spoorwegen. Want we zijn een kleine partij en zo’n project kun je alleen met een grote partij doen. We zijn tot de conclusie gekomen dat het financieel niet uit kan”, zegt initiatiefnemer Maarten van den Biggelaar, ook mediaondernemer en oprichter van het blad Quote. “We wilden klein beginnen, met drie treinstellen, en bij succes uitbreiden. Eén treinstel kost 30 miljoen euro plus hetzelfde bedrag voor onderhoud en andere zaken.” Travelteq had in totaal dus een startkapitaal nodig van 180 miljoen euro. De SNCF was niet bereid om daarin te investeren.

SNCF bezit 62 procent van de aandelen Thalys, de Belgische NMBS heeft 28 procent en Deutsche Bahn 10 procent. Kan het zijn dat SNCF liever de eigen Thalys niet beconcurreert? En dat NS liever niet heeft dat SNCF, óók een staatsbedrijf, zaken doet met een nieuwe toetreder als Travelteq? Van den Biggelaar: “Dat zou kunnen, maar dat heeft SNCF niet tegen mij gezegd.”

Ondanks de ruimte door enerzijds de liberalisering van het internationale spoorvervoer en anderzijds het floppen van de Fyra is het tot nu toe geen enkele nieuwe partij gelukt om toe te treden op de markt van Thalys. “De toetredingsdrempels zijn gigantisch”, erkent Van den Biggelaar. “Niet alleen financieel, maar je moet ook in Frankrijk kunnen rijden. Iedereen zegt wel dat dat kan, maar het kost ontzettend veel tijd om het ook voor elkaar te krijgen. Je bent zo zes jaar verder.” Hij heeft nu geen andere plannen om toe te treden tot de spoormarkt: “Dat laat ik voorlopig zitten.”

  • Dit is een nieuwsbericht is afkomstig van OV-Magazine. Ook op de hoogte blijven over de nieuwste ontwikkelingen in de OV-sector? Ontvang het vakblad én de nieuwsbrief voor 69 euro per jaar (consumenten). Studenten en senioren krijgen korting. OV-Magazine is ook te bestellen via onze Treinwebshop.