fbpx

Treinbrand legt treinverkeer Hoorn – Purmerend stil

22 okt 2014 14:55

Tussen Hoorn en Purmerend Overwhere rijden woensdagmiddag bussen als gevolg van brand in een intercity van de NS. Volgens een woordvoerster van de NS duurt het zeker tot 16.00 uur voordat het treinverkeer Hoorn en Purmerend wordt hervat.

  • Update 16:27 uur: De prognose is bijgesteld. Waarschijnlijk zal het treinverkeer als gevolg van de nasleep van de brand pas na de avondspits weer hervat worden. 19:00 uur is de prohnose.

De brand aan de voorkant van de trein ging gepaard met veel rook. De 163 reizigers zijn door de conducteur naar het achterste deel van de trein gebracht en vervolgens geëvacueerd. De evacuatie was vlak voor 14.00 uur afgerond.

NS adviseert reizigers met bestemming Hoorn vanaf Amsterdam-Sloterdijk om te reizen via Alkmaar. De brand brak na het middaguur uit in een hoogspanningskast van de treinin de voorste treinwagon. Volgens de brandweer heeft die mogelijk kortsluiting gemaakt. Reizigers zagen vonken en vlammen uit de kast komen. Daarna was er veel rook.

De brandweer en ProRail waren snel ter plaatse, omdat ze toevallig even verderop bij het dorpje Kwadijk een brandweeroefening hadden. De alarmcentrale legde de oefening stil, toen bleek dat de hulpdiensten 100 meter verderop nodig waren.

Alle 181 reizigers moesten achterin de trein wachten tot ze met bussen werden opgehaald. Omdat er weinig ruimte was, kon er steeds maar één bus in de buurt van de trein komen. Een treinreiziger voelde zich onwel en is ter plaatse door brandweerpersoneel gecontroleerd. Na de ontruiming om ongeveer 14.00 uur brak er volgens de brandweer nog een klein brandje uit in het isolatiemateriaal tussen de wanden van de trein. Dit was waarschijnlijk een gevolg van de hitte in de kast.

De trein is aan het einde van de middag weggesleept.

(c) ANP