fbpx

Treinen beter op tijd in 2014

06 jan 2015 11:24

In 2014 was 90,2 procent van alle treinen punctueel. Daarmee zijn de treinen punctueler geworden dan de afgelopen jaren. Dat blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail. Alhoewel er meer treinen op tijd rijden is de grootste vervoerder (NS) daarmee nog niet tevreden. 

NS wil vooral de stiptheid voor de reizigers omhoog krijgen. "De treinen rijden misschien meer op tijd, maar zo ervaren veel reizigers het nog niet", legt NS-woordvoerder Trinthamer uit aan NU.nl. "Als jouw trein vertraagd is en je mist daardoor je overstap, dan kan de vertraging voor een passagier nog steeds snel oplopen." NS wil daarom niet alleen gemiddeld goed scoren, maar ook in de spits. Trajecten waar de vervoerder slecht scoort, zoals rond Hilversum en Utrecht – Leiden, krijgen extra aandacht.

De stiptheid van de treinen hangt ook samen met weersomstandigheden. Winterweer met sneeuw zorgt bijvoorbeeld voor veel problemen op het spoor. Ook herfstweer of plotselinge hoge temperaturen kunnen voor problemen zorgen. In 2014 waren er weinig problemen door het weer, dat kwam de punctualiteit ten goede. ProRail sprak eerder de ambitie uit om het aantal stipte treinen te laten stijgen naar 95%. Die ambitie wil het bedrijf ein 2015 realiseren, vertelde toenmalig ProRail directeur Marion Gout-van Sinderen in 2013.

De cijfers van ProRail bevatten de stiptheid van alle reizigerstreinen van Nederland, dus ook van Arriva, Connexxion, Syntus, Veolia en Breng. Een trein is bij ProRail te laat als deze 3 minuten of meer later dan de aankomsttijd op een meetstation aankomt. Op 48 stations wordt de punctualiteit door de spoorbeheerder onderzocht. Cijfers die NS naar buiten brengt zijn altijd hoger. Dat komt doordat NS een trein pas te laat ziet als deze 5 minuten of meer te laat aankomt op een meetstation. 

Uitgevallen treinen zijn niet te laat, maar ook niet op tijd en zijn daarom niet in de ProRail cijfers inbegrepen. Wel is er een aparte indicator voor uitgevallen treinen. In de NS-indicator reizigerspunctualiteit telt een uitgevallen trein wel als vertraagd.