fbpx

Treinen Japan aangepast vanwege ramp

15 mrt 2011 17:00

Na de heftige aardbeving van vrijdag en de daaropvolgende tsunami is het treinverkeer in Japan nog altijd ontregeld. Op sommige spoorlijnen is de infrastructuur beschadigd, op andere lijnen is de dienstregeling aangepast vanwege energie tekorten.

Shinkansen
Japan heeft op Zwitserland na het drukste spoorwegnet van de wereld. Het uitvallen van diverse lijnen zorgt dan ook voor grote drukte. Ook alle Shinkansen rond Tokyo rijden niet of minder vaak.  Zo rijden de Akita Shinkansen en de Yamagata Shinkansen als gevolg van de aardbeving niet. Op de lijn Tokyo – Nagano en Tokyo – Niigata is de dienstregeling dinsdag aangepast als gevolg van energieproblemen. Tot slot rijdt de Tōhoku Shinkansen (van Tokyo naar het noorden van het land) deels niet.

Regionale treinen
Ook de regionale treinen in de omgeving van Tokyo rijden niet of minder vaak. De spoorlijn van Tokyo naar de luchthaven Narita (Narita Express) rijdt bijvoorbeeld niet. In totaal is de dienstregeling op 22 lijnen rond Tokyo beperkt.

Metro
Volgens persbureau Bloomberg behoort JR East tot één van de meest getroffen bedrijven van Japan. Behalve JR East ondervind ook de exploitant van de metro van Tokyo hinder. De helft van de ritten rijdt, de andere helft vervalt.

Foto: Archief