fbpx

Treinen opnieuw iets minder punctueel

02 jan 2014 12:32

Ook in 2013 is de punctualiteit licht gedaald, net als in 2012. Dat blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail. De spoorbeheerder wil de punctualiteit de komende jaren juist sterk verbeteren. In totaal had 12,1% van de treinen 3 minuten of meer vertraging. De punctualiteit voldoet nog wel aan de norm die ProRail heeft afgesproken met het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Volgens de norm mag namelijk maximaal 13% van de Nederlandse treinen vertraging hebben. De spoorbeheerder zelf heeft echter veel ambitieuzere plannen. Als het aan ProRail ligt is eind 2015 nog maar vijf procent van de treinen vertraagd. Met een wederom dalend cijfer wacht de spoorbeheerder nog een hele klus om dit percentage in de komende twee jaar te behalen.

In 2011 reed een recordaantal treinen op tijd: 89,8%. In 2012 nam dat met één procent af naar 88,8%. Dit jaar is de punctualiteit dus opnieuw bijna één procent gedaald. De afgelopen jaren steeg of daalde de punctualiteit met meestal maximaal drie procent per jaar.

Het is nog niet bekend waar de daling precies door veroorzaakt is.

Dagelijks publiceert ProRail op de eigen website het punctualiteitcijfer van de vorige dag, met daaronder het gemiddelde van de laatste 364 dagen. Op 1 januari stond dit gemiddelde op 87,9 procent. De cijfers wijken af van de NS-cijfers, omdat ProRail ook kijkt naar treinen van andere vervoerders. NS meet de punctualiteit bovendien op 35 stations, terwijl ProRail 48 meetstations heeft. De cijfers zijn gebaseerd op de aankomst van treinen. Treinen die uitvallen of tussenstations die worden overgeslagen tellen niet mee.