fbpx

Treinen opnieuw vaker door rood

12 dec 2013 14:03

Ook in 2013 blijft het aantal stoptonend sein-passages (STS-passages) stijgen. Dat meldt de Telegraaf, op basis van vertrouwelijke cijfers van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Een woordvoerder van ProRail bevestigt in de krant dat er een stijgende trend is.

In 2012 nam het aantal stoptonend sein passages toe met ruim elf procent toe. Dat kwam doordat goederentreinen vaker rood sein passeerden, met name op de Betuweroute. De nieuwste cijfers betekenen een klap voor de spoorsector en voor het ministerie van Infrastructuur. Al sinds 2004 proberen het ministerie en ProRail het aantal omlaag te krijgen. Tot 2011 lukte dat, al ging het veel langzamer dan gepland.

Kamerleden reageren geschokken in de Telegraaf. "Dit gaat faliekant de verkeerde kant uit”, zegt CDA’er De Rouwe bezorgd. "Vorig jaar was er al een overschrijding. Nu weer, ondanks de beloofde beterschap.” Ook D66 spreekt van een "forse” tegenvaller. 

Bij elke trein die een rood sein mist, geeft toezichthouder ILT een cijfer waaruit het risico van dodelijke slachtoffers blijkt. De kans dat treinen die door rood rijden botsingen veroorzaken waarbij 1,5 tot 6 doden kunnen vallen, steeg van 7 naar 11 in de eerste tien maanden van dit jaar.

ProRail kan nog niet precies reageren op de cijfers, omdat de beheerder de cijfers nog nader wil analyseren. Wel zegt een woordvoerder in de krant de trend te herkennen.