fbpx

Treinen worden in het weekend verlengd

14 apr 2017 8:00

Ook in het weekend zijn treinen steeds vaker overvol, met name tussen de Randstad en Enschede en Groningen. NS heeft vanwege een reeks klachten besloten de treinen in het weekend te verlengen.

Met name tussen Den Haag en Enschede en Rotterdam en Leeuwarden/Groningen rijden er in het weekend nu regelmatig treinen die maar bestaan uit één treinstel. Ook aan het einde van de boekenweek, op 2 april, was dat op diverse trajecten het geval, terwijl toen juist veel reizigers gebruik maakte van de actie “Gratis treinen met het boekenweekgeschenk”.

Onder andere reizigersorganisaties Rover en Voor Beter OV trokken aan de bel vanwege de overvolle treinen. NS heeft naar de signalen geluisterd en aangekondigd per direct in het weekend langere treinen in te zetten. Volgens een woordvoerder van NS was het aantal reizigers in de weekends “de laatste maanden hoger dan verwacht”. De NS streeft er naar om alle mensen een zitplaats te bieden, maar biedt nooit een zitplaatsgarantie.

Alhoewel NS komende week al begint met het verlengen van treinen, stelt het bedrijf dat het niet mogelijk is om direct alle treinen in één keer te verlengen. “De inzet van treinen in de dienstregeling is een complexe puzzel, waarbij we bijvoorbeeld rekening moeten houden met het opstellen van treinen ‘s nachts, het onderhoud en het inplannen van conducteurs en machinisten. Daarom gebeurt het verlengen van treinen stapsgewijs,” schrijft NS in een verklaring.

De bedoeling is dat de treinen die nu bestaan uit drie of vier rijtuigen veelal verdubbeld zullen worden in lengte. NS geeft aan dat ook na de verlenging van de treinen druk kan blijven. “Bijvoorbeeld door evenementen, werkzaamheden of verstoringen.”

De eerste verlengde treinen vertrekken zaterdagochtend. Omdat het paasweekend tot en met maandag duurt, vertrekt de laatste verlengde trein die avond om 20.53 uur vanaf Den Haag naar Enschede.

(c) Treinreiziger.nl / ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rian van der Borgt
7 jaren geleden

“Volgens een woordvoerder van NS was het aantal reizigers in de weekends “de laatste maanden hoger dan verwacht””
Ahum. Je kunt nu eenmaal niet straffeloos in de zondagavondspits IC’s in de noordoost inkorten tot 3 rijtuigen, zoals afgelopen december gebeurd is. Om maar eens een voorbeeld te geven. Maar dat “vergeet” deze woordvoerder natuurlijk te vermelden.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Rian van der Borgt

Het is inderdaad wel naïef om te denken dat een drietje voldoende is voor Den Haag – Enschede, of Rotterdam – Leeuwarden, misschien lukt het op een rustige zondag, maar het is wel vragen om problemen. Ik was eigenlijk van plan om een aantal zaterdagen achter elkaar beelden te verzamelen dat het om bepaalde tijden een structureel probleem is. Alleen is NS iets eerder wakker geworden 😉

Jes.
7 jaren geleden

Het valt me al jaren op dat het in het weekeinde in de trein vaak drukker is dan op werkdagen. Eigenlijk zouden we nog veel vaker in het weekeinde moeten gaan werken, zodat we veel vaker op andere dagen dan de zaterdag en de zondag vrij zijn. De drukte zou zo beter gespreid kunnen worden, in plaats van krampachtig aan het onderscheid tussen werdagen en weekeinde te blijven houden. Zie ook: http://docs.jeste.eu/de_waanzin_van_ons_starre_levenspatroon.pdf

adri boer
7 jaren geleden

Vorige week zaterdag 8 april dus gestaan vanaf Sloterdijk tot Zwolle op elkaar gepropt totale reis was 5 en een half uur mijn man had al last van een hernia en ik zelf van mijn knieen absoluut geen leuke reis en dat gebeurde al vaker de laatste tijd