fbpx

Treinrokers België betalen hun boetes niet

24 jul 2013 18:04

Rokers die betrapt zijn in een trein of op een station in België, betalen nauwelijks hun boetes. Van 358 opgelegde boetes vorig jaar is ruim 70 procent nooit voldaan.

Dat blijkt uit cijfers van de overheid die een parlementariër openbaar maakte. De politicus pleit nu voor een strengere procedure om de boetes te innen.

De straffen voor overtreders zijn 12,50 euro bij onmiddellijke betaling en 60 euro bij een betaling binnen 2 weken. Ze lopen op tot 200 euro voor wie dan nog niet heeft betaald. Het Belgische rookverbod in treinen, stations en op perrons geldt sinds begin 2004.

(c) ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
David Nijenhuis
1 jaar geleden

Heb een oplossing voor het rookverbod (als je kijkt naar de wat langere treinreizen waarbij verstokte paffers doodleuk in de deuropening de paar minuten oponthoud gebruiken om af te kicken, (waarbij de rook ondertussen wel de trein inkomt!). Geef geen boete, maar pluk rokende reizigers uit de trein (zij hebben immers reizigersregels overtreden!), en geef ze een mini-voorlichting, bijv. door mede te delen wat de boete kan worden, als ze de volgende keer echt gesnaaid worden. Doen ze daardoor wat langer over een reis, of moeten ze voor de vervolgreis een nieuw kaartje kopen, (bijv. bij een Sparpreis in Duitsland), heb je ze simpel, maar doeltreffend met hun gedrag geconfronteerd, waarbij je kunt zeggen: “maar wij hebben geen boete gegeven!”. Hotels brengen bijv. ook 150-200 Euro in rekening als je daar op je kamer een saffie opsteekt.

David Nijenhuis
1 jaar geleden

Datzelfde geldt ook vior zwartrikden. Ook daar worden de opgelegde boezes vaker niet dan wel betaald. Ik neem asn dat men in België ook met incassobureau’s en dergelijke werken, of hebben deze bijna geen (juridische) dwangmiddelen tot hun beschikking?