fbpx

Treintak Alstom niet naar Siemens

De treintak van Alstom gaat hoogstwaarschijnlijk niet naar Siemens. Het bestuur van het Franse industriële concern heeft besloten zijn energieactiviteiten grotendeels te verkopen aan zijn Amerikaanse branchegenoot General Electric (GE). Daarmee lijkt dat bedrijf de strijd met het Duitse Siemens definitief te hebben gewonnen.

Siemens had een hoger, maar ingewikkelder bod uitgebracht. Het grote Duitse Siemens wilde naast de energieactiviteiten ook de treintak van Alstom overnemen. Dan zou Siemens zowel de fabrikant van de ICE als TGV en AGV worden. Dat gaat waarschijnlijk dus niet gebeuren.

Na de miljardendeal is Alstom alleen nog eigenaar van zijn treinentak, die goed is voor ongeveer een kwart van de omzet van het bedrijf. Het ANP meldt dat deal met GE ervoor zorgt dat de spoorwegsignaleringsactiviteiten van het bedrijf versterkt worden. 

De overnamepoging van GE stuitte lang op zwaar verzet van de Franse overheid, die in eerste instantie meer zag in een samensmelting van de energie- en transportdivisies van Alstom en Siemens. Dat Duitse bedrijf bracht onlangs samen met het Japanse Mitsubishi Heavy Industries dan ook zelf een bod uit op Alstom. Deskundigen oordeelden echter dat de opzet van dat aanbod te complex was en op grote bezwaren van mededingingsautoriteiten zou stuiten.

GE paste ondertussen zijn plannen aan, in de hoop op die manier de steun van Parijs te verwerven. Daarbij werden de diverse samenwerkingsverbanden bedacht en werd onder meer beloofd dat er 1000 banen in Frankrijk zullen worden gecreëerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *