fbpx

Treinverkeer Amsterdam Centraal weer op gang

Het treinverkeer rond Amsterdam Centraal is rond vijf uur weer hervat. Ook het treinverkeer rond Amsterdam Sloterdijk is weer op gang gekomen. Wel moeten treinreizigers nog rekening houden met vertraging.

Sinds het begin van de middag verloopt het treinverkeer rond Amsterdam moeizaam. Omstreeks twaalf uur kwam het treinverkeer tussen Amsterdam Centraal en Sloterdijk tot stilstand nadat vandalen bij twee treinen aan de noodrem hadden getrokken. Omstreeks half twee werd het treinverkeer weer hervat, maar later op de middag wed het treinverkeer rond Amsterdam Sloterdijk opnieuw gehinderd. Het station werd enige tijd ontruimd nadat iemand onwel was geworden.Volgens een NS-woordvoerster was de situatie op dat moment onduidelijk, waarop is besloten het zekere voor het onzekere te nemen.

Amsterdam Centraal
Vervolgens werd om even voor drie ook nog eens het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal stilgelegd. Reizigers liepen over de rails, in plaats de reizigerstunnel te gebruiken. De politie heeft in totaal meer dan honderd reizigers van het spoor gehaald. Een deel van de treinen kon in de tussentijd rijden tot Sloterdijk, Amstel en Muiderpoort om daar vervolgens weer rechtsomkeer te maken. Een ander deel van de treinen werd geheel op geheven.

Koninginnedag 2001
Door de diverse problemen was Amsterdam slecht per trein bereikbaar en ontstond er grote drukte rond station Amsterdam Zuid. Toch bleef een chaos als Koninginnedag 2001 uit. Toen moest de ME het Centraal station van Amsterdam ontruimen. De chaos was toen zo groot dat een deel van de reizigers noodgedwongen in Amsterdam moesten overnachten. Ook op 1 mei kampte het spoorbedrijf in 2001 nog met logistieke problemen als gevolg van de problemen van de dag ervoor.

Hervat
Na 2001 kent NS een speciale Koninginnedag dienstregeling om herhaling te voorkomen. Dat lukte dit jaar niet helemaal. Het is na 2001 de eerste keer dat het treinverkeer op Koninginnedag problemen kende.
Uiteindelijk kon het treinverkeer omstreeks vijf uur weer worden hervat. Weliswaar vallen er nog wel treinen uit en moeten reizigers rekening houden met vertraging. ProRail verwacht dat in de loop van de avond alle treinen weer kunnen gaan rijden.