fbpx

Treinverkeer Duitsland ernstig ontregeld door storm

Het doorgaande treinverkeer is in Duitsland vanwege storm Xynthia zondagavond zo goed als tot stilstand gekomen. Treinen die wel rijden hebben vertragingen oplopend tot soms meer dan 6 uur. Alle nachttreinen zijn opgeheven. NS International heeft een negatief reisadvies naar Duitsland afgegeven.

Op meerdere plekken zijn bomen op het spoor gekomen of takken in de bovenleiding geraakt. Daardoor werd het treinverkeer op meerdere plekken stilgelegd. Met name in de regio Frankfurt en Keulen ondervind het treinverkeer ernstige hinder. Het treinverkeer van en naar Frankfurt werd enige tijd zelfs volledig gestremd.
Zo moest de hogesnelheidslijn Keulen – Frankfurt buiten bedrijf worden genomen. Ook de trajecten vanuit Fulda, Kassel en Mainz naar Frankfurt waren gestremd. Maar ook rond Keulen waren er spoorlijnen buiten bedrijf geraakt. Zoals de spoorlijn Oberhausen – Arnhem, Keulen – Düsseldorf – Wupertal, Keulen – Wupertal – Hagen. “IC en ICE treinen wachten op grote stations totdat ze weer door kunnen rijden. Dit kan meerdere uren duren” meldt de Duitse spoorwegen op haar website.

Boom
Een ICE onderweg uit de richting Berlijn naar Zürich kon zondagmiddag niet meer tijdig tot stilstand komen voor een omgewaaide boom. Alhoewel de machinist een noodremming had ingezet, kon de machinist een aanrijding met een omgewaaide boom niet meer voorkomen. Het incident gebeurde tussen Fulda en Hannau. In de getroffen trein zaten zo’n 800 reizigers, die na 3 uur door een vervangende trein werden opgehaald.

Nederland
NS International heeft door alle problemen in Duitsland een negatief reisadvies afgegeven. Vanuit Heerlen rijden de regionale treinen richting Aken niet en via Arnhem rijden er eveneens geen internationale treinen. Ook de nachttreinen vanuit Nederland zijn opgeheven.

Website
Vanwege de ernstige ontregelingen heeft de Duitse spoorwegen de homepagina in allerijl aangepast en alle commerciële informatie vervangen door reisinformatie. Overigens is de regio Keulen en Frankfurt niet de enige getroffen regio. Ook tussen Stuttgart en Singen is het treinverkeer stilgelegd en rond Nürnberg zijn er ook een aantal trajecten volledig stilgevallen.

Actuele vertrektijden
Op de website zijn ook de actuele vertrektijden te vinden. Daar is te zien dat vertragingen soms oplopen tot meer dan 6 uur. Zo moet omstreeks 22:30 uur in Keulen nog de InterCity naar Leipzich komen van 16:46. Deze trein staat aangekondigd met 450 minuten vertraging en ingekort tot Hannover, waar de trein normaal om 20:18u aankomt.
Het is niet de enige trein die in Keulen met extreme vertraging staat aangekondigd, zo wordt een andere intercity naar Hamburg met ruim 6 uur vertraging aangekondigd en enkele ICE’s naar Dortmund met 180 tot 200 minuten vertraging.
In Frankfurt is het beeld niet anders. De InterCity naar Konstanz van 15:20 uur wordt omstreeks 22:00 uur zelfs met 400 minuten vertraging aangekondigd. In andere woorden: ruim 6,5 uur te laat.