fbpx

Tweede Kamer geschokt na rapport rekenkamer over ProRail

Er is de afgelopen jaren veel minder geld uitgegeven aan het onderhoud van het spoor dan was beloofd. Dit concludeert de Algemene Rekenkamer, het onafhankelijke onderzoeksinstituut dat de uitgaven van de overheid controleert. De Tweede Kamer is geschokken van de onderzoeksresultaten.

Volgens de Algemene Rekenkamer heeft spoorbeheerder ProRail de afgelopen jaren mogelijk 1,1 miljard euro niet besteed. ProRail heeft sinds 2005 in totaal 11,5 miljard van het ministerie van Infrastructuur ontvangen voor het onderhoud van het spoor. In totaal is dus mogelijk tien procent van het budget niet gebruikt. Minister Schultz bestrijd dat, volgens haar is er een veel kleiner percentage van de budgetten nog niet gebruikt. 

Onvolledig
De Rekenkamer heeft echter ook kritiek op de minister. Volgens de Rekenkamer weet het ministerie niet welk deel van de budgetten nu wel of niet besteed zijn en informeert de Tweede Kamer onduidelijk en onvolledig. Minister Schultz zegt in een reactie dat ze de informatievoorziening wil verbeteren. 

VVD: Nieuwe top
Politieke partijen zijn geschokken van de onderzoeksresultaten. Regeringspartij VVD eist dat de ProRail top vervangen wordt.  "Dit is voor mij toch wel het failliet van het staatsbedrijf ProRail. De hele organisatie moet op de schop" zegt VVD Kamerlid Aptroot. Hij vindt dat er een nieuwe topman moet komen en dat de raad van commissarissen moet opstappen.

Opheldering
De PVV en de oppositiepartijen PvdA en GroenLinks eisen opheldering van de minister. De PvdA wil de garantie van minister Schultz van Haegen dat het geld op de juiste plek terechtkomt. "Het gaat om miljarden belastinggeld en de minister moet aangeven hoe dat geld ook echt gebruikt gaat worden", zegt het PvdA-Kamerlid Monasch.

Groenlinks: Actie nodig
Het GroenLinks-Kamerlid Van Gent heeft de onduidelijke besteding van het overheidsgeld door ProRail al vaker aan de orde gesteld. "De minister staat erbij, kijkt ernaar en doet niets", stelt Van Gent. "Het is te gek voor woorden, de minister doet er veel te gemakkelijk over. Ze moet in actie komen."

PVV: Geldkraan dicht
PVV eist in een reactie dat de geldkraan naar ProRail dicht gaat. De gedoogpartij reageert ´geschokt´ op het onderzoek. "Ongelooflijk", laat Kamerlid Léon de Jong weten. "In tijden van grote crises laten ze bij Prorail maar liefst 1,1 miljard euro aan gemeenschapsgeld slingeren, terwijl iedere winter het treinverkeer volledig dichtvriest wegens gebrekkig onderhoud en vele reizigers de dupe zijn. Het is een grote schande." Hij zegt er niet bij hoe het onderhoud van het spoor dan moet worden gefinancierd.

Over het onderzoek
Het onderzoek van de Rekenkamer beslaat vooral de periode 2005-2010. In deze periode waren achtereenvolgens minister Peijs en minister Eurlings minister van Verkeer en Waterstaat. De Rekenkamer onderzocht in haar onderzoek drie projecten.

(c) NOS / Novum. Onderste foto: Minister Schultz tezamen met de ProRail en NS directie.