fbpx

Tweede Kamer: nieuwe abonnementen NS ook bij regionaal spoor

19 apr 2011 17:19

Minister Schultz moet in gesprek gaan met vervoerders en provincies om te regelen dat de nieuwe kortingskaarten die op 1 augustus worden geïntroduceerd voor het spoor in alle treinen geldig worden en niet alleen bij NS. Dit heeft de Tweede Kamer gevraagd in een motie van Kamerlid Arie Slob (ChristenUnie) die vandaag is aangenomen met steun van PvdA, PVV, SP, D66, Groenlinks en Partij voor de Dieren.

De NS gaf eerder aan dat het nog onduidelijk is of de nieuwe abonnementen ook geldig zouden worden bij regionale vervoerders. "NS, Arriva, Connexxion, Veolia en Syntus onderzoeken momenteel de mogelijkheden en wenselijkheid om te komen tot bepaalde landelijke verchipte spoorproducten, waarbij ook de nieuwe abonnementen van NS bekeken worden. Het is op dit moment niet te zeggen of en zo ja wanneer deze abonnementen bij regionale spoorvervoerders geldig zijn", aldus een NS woordvoerster eerder.

Landelijke dekking
Maar de Tweede Kamer neemt met deze onduidelijkheid geen genoegen. Op initiatief van de ChristenUnie wil de kamer dat de Minister zich nu gaat inzetten voor een landelijke dekking voor de nieuwe abonnementen.

Arriva boos
De regionale vervoerders vinden dat NS had moeten overleggen over de nieuwe abonnementen. Arriva directeur Hettinga is daarom boos op NS. Hettinga noemt dat het toppunt van arrogantie. "We zitten sinds maanden met elkaar aan tafel om voor alle treinreizigers duidelijkheid te scheppen. Het was de bedoeling om gezamenlijk naar buiten te treden. Ik viel van totale verbijstering achterover toen ik las dat NS eigen producten introduceert. Dat is niet in het belang van de reizigers en dus ook niet in dat van ons. Het veroorzaakt alleen maar verwarring."

Minister
Minister Schultz moet de Kamer volgens de motie uiterlijk in juni informeren over de resultaten van de gesprekken over de treinabonnementen.