fbpx

Vakbond baalt van opmars vrijwillige buschauffeurs

04 aug 2014 13:44

FNV Bondgenoten is niet blij met het stijgende aantal vrijwillige buschauffeurs in het openbaar vervoer. Het leidt tot verlies van betaalde banen, stelt de vakbond, die dan ook spreekt van werkverdringing.

Ruim tien procent van de chauffeurs is vrijwilliger en dat aantal groeit naar verwachting de komende jaren alleen maar, schrijft de Volkskrant zaterdag. Het zijn hoofdzakelijk gepensioneerden die vrijwillig achter het stuur kruipen van buurtbussen. Dat gebeurt vooral in landelijk gebied, waar onrendabele streekbussen vervolgens verdwijnen.

FNV mag dan niet blij zijn met de buurtbussen, maar daardoor blijven dorpen wel bereikbaar met het openbaar vervoer. Als de vrijwillige buschauffeur zou moeten verdwijnen, verdwijnt er vooral openbaar vervoer, zonder dat daar in het algemeen werkgelegenheid voor betaalde chauffeurs voor terugkomt. 

Nederland telt nu zo´n 150 buurtbusverenigingen met gemiddeld 25 vrijwillige buschauffeurs. Met busjes voor maximaal acht personen onderhouden ze de lijnen die voor provincies en openbaarvervoerbedrijven te veel verlies opleverden.

FNV Bondgenoten stelde vorige maand een meldpunt in om de strijd aan te gaan met ´de toenemende verdringing van betaalde banen in het stads-, streek- en taxivervoer´. De bond roept mensen op voorbeelden van werkverdringing daar te melden. OV-experts wijzen erop dat er van werkverdrijving geen spraken is. "Hardnekkig misverstand FNV: alternatief voor vrijwilliger buurtbus is niet betaalde buurtbuschauffeur maar helemaal geen bus", vat Jan Boelhouwer het op Twitter samen.

(c) Novum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *