fbpx

Veolia wil lagere treintarieven

09 sep 2013 14:03

Veolia heeft een voorstel bij de provincie Limburg ingediend om het kilometertarief voor de trein te verlagen. Nu wordt er bij reizen met de OV-chipkaart nog 20 tot 21,6 cent per kilometer gevraagd. 

Op de Maaslijn betalen reizigers die met de OV-chipkaart reizen nu 20 cent per kilometer. De reis Nijmegen – Roermond kost daardoor 17,76 euro met de kaart. Wie een papieren treinkaartje koopt, betaalt nu nog veel minder: 13,90 euro. Volgend jaar wordt het treinkaartje echter even duur als een reis met de OV-chipkaart. Daardoor dreigde de reis met een papieren kaartje 28 procent duurder uit te vallen.

Tarief 2014
Als de provincie het voorstel van Veolia goedkeurt, dan komt volgend jaar echter de prijs niet uit op 17,76 euro, maar op 15,30 euro. Dat is nog wel duurder dan het huidige papieren treinkaartje, maar goedkoper dan het huidige OV-chipkaarttarief. 

Oneerlijke concurrentie
Volgend jaar gaan de NS-treintarieven niet meer gelden op regionale spoorlijnen. NS schrijft in een brief aan consumentenorganisaties dat dit gebeurt op aandringen van de regionale vervoerders. Die zouden het als oneerlijk zien dat treinreizigers ook via de langere NS-route (via Den Bosch) mogen reizen, terwijl het tarief wordt berekend via de korte Veolia-route.

Andere reden
Veolia zelf geeft echter een hele andere reden: "Het is ongewenst dat twee uitéénlopende tariefsystemen (chipkaarttarief en NS-tarief, red.) geldig zijn op dezelfde trajecten. Die situatie eindigt nu per 1 januari 2014", laat Veolia woordvoerder Pauline Wortel weten. De vervoerder gaat niet inhoudelijk in of ze de huidige situatie als oneerlijke concurrentie ziet.

Reizigersbelang
De redactie van Treinreiziger.nl vroeg aan Veolia ook of het reizigersbelang wel voorop staat, immers een papieren treinkaartje wordt straks duurder. "Het reizigersbelang staat altijd voorop" reageert Wortel. Vervolgens: "Van onze reizigers maakt 85 % alleen gebruik van regionale verbindingen. Het tariefsysteem in Limburg heeft grote voordelen voor die regionale reizigers: geen dubbel opstaptarief tussen bus en trein. Ook zijn de sterabonnementen bijvoorbeeld op de Heuvellandlijn geldig."

Heuvellandlijn
Veolia heeft ook voorgesteld om op de Heuvellandlijn (Maastricht – Kerkrade) het OV-chipkaarttarief te verlagen. Daar geldt nu een tarief van 21,6 cent per kilometer. De provincie Limburg gaat echter over de tarieven. Die moet het voorstel nog goedkeuren.