fbpx

Voor Beter OV wil compensatie voor uitgedunde dienstregeling

24 jan 2013 10:34

De klachten over de aangepaste dienstregeling nemen toe. De eerste dagen was er begrip, maar veel reizigers vinden het nu onnodig dat treinen nog steeds via een aangepaste dienstregeling rijden. Met name in de Randstad rijdt door de winteraanpassingen op veel trajecten de helft van het aantal treinen. De voornaamste klacht van reizigers is het onnodig inzetten van te korte treinen.

Omdat in Noord- en Zuid-Nederland minder treinen uitvallen, evenals in de (late) avond, komt het totaal aantal treinen dat geschrapt wordt op circa 20 procent uit. Het gaat om naar schatting 8.000 treinen die de afgelopen dagen zijn uitgevallen.

Maatschappij Voor Beter OV
De Maatschappij Voor Beter OV wil dat de treinreizigers worden gecompenseerd. De organisatie is van mening dat het rustige winterweer van de afgelopen dagen in geen verhouding staat tot de hinder die reizigers ondervinden van de door NS en ProRail uitgedunde treindienst. "Tot overmaat van ramp wordt de uitgedunde dienstregeling ook niet eens naar behoren uitgevoerd", aldus een woordvoerder.

ROVER
Ook ROVER maakte zich gisteren kwaad over de winterdienstregeling. Vooral omdat treinen overvol zijn, en reizigers soms achterblijven op de stations. Voor Beter OV wil daarom een tegemoetkoming voor de gedupeerde reizigers. Daarbij denkt de vereniging aan het verlenging van de abonnementen met een week van de geldigheidsduur.

Vorst
Volgens NS en ProRail is de aangepaste dienstregeling nog steeds nodig, omdat het ´s nachts streng kan vriezen. Mochten er daardoor storingen ontstaan, dan hebben de spoorbedrijven met de aangepaste dienstregeling meer ruimte om het treinverkeer bij te sturen. De afgelopen dagen waren er echter nauwelijks meer storingen op het Nederlandse spoor.

Verlenging
Verder stelt NS-directeur vervoer Wim Verbries dat treinen zo mogelijk verlengd worden, maar dat dit niet altijd mogelijk is. Ook kunnen storingen roet gooien in de materieelsplanning.