fbpx

Vorig jaar meer aanrijdingen en meer dodelijke slachtoffers bij overwegen

Er waren vorig jaar meer aanrijdingen op overwegen dan in 2023 en er waren daarbij ook meer dodelijke slachtoffers te betreuren. Dit meldt spoorbeheerder ProRail, die niet spreekt van een trend.

ProRail registreerde in 2024 33 aanrijdingen op spoorwegovergangen. In 2023 waren dit er 25. Bij de aanrijdingen vielen in 2024 elf doden, in 2023 verloren zes mensen het leven bij een aanrijding op een overweg. Het aantal meldingen van ’bijna-incidenten’ steeg ook. Deze meldingen stegen van 205 in 2023 naar 223 in 2024.

Geen trend volgens vijfjaarlijkse gemiddelde

ProRail kan niet van een trend spreken omdat de spoorbeheerder daarvoor naar het vijfjaarlijkse gemiddelde kijkt en dat nam nauwelijks toe. Het vijfjaarlijkse gemiddelde van aanrijdingen daalde zelfs afgelopen jaar van 30,2 naar 28,2. Het vijfjaarlijkse gemiddelde van dodelijke slachtoffers nam iets toe; van 6,2 naar 6,6.

ProRail noemt de stijging van het aantal incidenten in de afgelopen twee jaar wel een belangrijk punt van aandacht. ’’Dit soort incidenten willen we voorkomen’’, meldt de spoorbeheerder. ’’Helaas zien wij een toename van overweggebruikers, die denken veilig over te kunnen steken ná het passeren van een eerste trein. Zij houden geen rekening met een mogelijke tweede trein en negeren de rode lichten en spoorwegbomen.’’

Camera’s voor meer veiligheid

ProRail heeft verschillende projecten om overwegen veiliger te maken. Bij ongeveer 40 overwegen plaatst ProRail camera’s die voertuigen fotograferen die door het rode licht rijden. Een boa van ProRail bekijkt de beelden en legt boetes op die 310 euro bedragen voor auto’s, motoren en vrachtwagens en 210 euro voor brom- en snorfietsen. In december meldde ProRail dat op overwegen met camera’s minder door rood werd gereden na het plaatsen ervan.

De spoorbeheerder heft daarnaast alle onbeveiligde overwegen in het land op. Er zijn nog maar enkele van deze overwegen over en in 2027 zullen er alleen nog maar beveiligde overwegen zijn in Nederland. Er zijn in totaal ongeveer 2050 openbaar toegankelijke overwegen, 200 minder dan in 2022.

(c) Treinreiziger.nl 

4.7 3 stemmen
Artikel waardering
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joost4
1 maand geleden

Ja, de natuurlijke selectie. Maar goed, heel vervelend voor de mensen die de rommel moeten opruimen en veroorzaakte vertragingingen.

Dries Molenaar
1 maand geleden
Antwoord aan  Joost4

mafkees

Joost4
1 maand geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Hoezo? Mensen die haast hebben, de rode lichten negeren en daardoor een ravage achterlaten hoeven niet te rekenen op empathie.

Daan
1 maand geleden
Antwoord aan  Joost4

Misschien, maar tegewoordig kunnen ze wel rekenen op een boete, met dank aan de nieuwe camera’s bij spoorwegen.

toby
1 maand geleden

Tegenvaller voor ProRail denk ik de afgelopen jaren zijn er een aantal overwegen gesloten en het is dus niet veiliger geworden. Wellicht dat er nu ook aandacht komt om de beveiligde overgangen op termijn te verwijderen dat is ook beter voor de betrouwbaarheid van het spoor.

Daan
1 maand geleden
Antwoord aan  toby

Waar heb jij het over? In de wet staat dat er op een traject niet meer treinen mogen komen tenzij je de veiligheid van (bewaakte) overgangen verbeterd. Wat dus ook meerdere spitstreinen al tegenhoud. (Met als gevolg meer autoverkeer en meer ongelukken (o. a. op overwegen).)

Is het een politieke truc om het verwijderen van overwege puur van het spoorbudget te betalen ipv deels het wegenbudget en deels het spoorbudget?
Ja, maar is al zat aandacht voor.

G. van der Zwaag
1 maand geleden
Antwoord aan  Daan

verbetert…………………….

toby
27 dagen geleden
Antwoord aan  Daan

Jammer dat de auto er weer bijgehaald moet worden om slecht werkend beleid goed te praten. Uit de cijfers is het nu duidelijk de miljoenen die de afgelopen jaren naar het verwijderen van nabos is gegaan blijkt niet heel effectief te zijn geweest het 5 jaars gemiddelde is ongewijzigd en daar zitten dan ook nog Corona jaren bij.

Ook is je recente obsessie rondom het overwegen beleid van de staat niet productief voor de doelen die je eigenlijk voor ogen hebt. Een aanpassing van die wet gaat er alleen maar voor zorgen dat er nog minder geld in het spoor wordt geïnvesteerd. De politiek heeft namelijk dan geen wettelijke eis meer om rekening met de veiligheid te houden en daarmee dus ook geen prikkel om te investeren in de veiligheid.

Arjan Krabbenbos
1 maand geleden

Veel overwegen zijn al afgesloten of vervangen door onder doorgangen of bruggen. Er wordt gewerkt aan nog meer drukke gelijkvloerse kruisingen in de toekomst ongedaan te maken. Mensen die haast hebben, zelfmoordneigingen of pech met hun voertuig op zo’n overweg zullen helaas wel blijven
Iedereen weet dat hij of zij bij rode lichten moet wachten, gelukkig de meesten respecteren die wachttijd wel. Maar zwartrijders of stoere personen gaan liever radicaal en met gevaar voor eigen leven toch oversteken voor een naderend railvoeruig! Risico’s nemen en de consequenties niet inzien is al zo oud als de mensheid. 100 keer gaat het goed en als het fout is kun je dat niet meer navertellen of je bent zwaar gehandicapt. Mensen wees wijs, ga eerder weg van huis , werk of hobbyclub en zet je leven niet op het spel! Dat is beter voor jezelf, maar zeker ook voor de mensen uit team, metro en trein die een shok krijgen als ze door een aanrijding geconfronteerd worden. Dat levert trauma’s en vertragingen op!

Annemiek
1 maand geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Gefeliciteerd! Je bent men vlag en wimpel geslaagd in je recordpoging open deuren intrappen!

Daan
1 maand geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Nou ja prorail gaat nu flitsen bij overwegen, hopelijk helpt dat flink (bij een proef in hilversum halveerde het aantal roodrijders).

Triest dat het nodig is, maar goed.