fbpx

Waarschijnlijk overgangsperiode bij concessie Zeeland

04 aug 2014 13:12

Vrijdag 1 augustus 2014 is de nieuwe busconcessie Zeeland gegund aan Connexxion. Dit betekent dat Connexxion de komende tien jaar in heel Zeeland het busvervoer mag verzorgen. Of de nieuwe concessie kan ingaan op 14 december, zoals gepland, is onduidelijk. De provincie Zeeland houdt er rekening mee dat de nieuwe concessie pas later in kan gaan. 

Op 22 april maakte de provincie al bekend de concessie aan Connexxion te willen gunnen. Syntus heeft daarop op 2 juni bezwaar aangetekend, waarop de provincie het gunningsbesluit uitstelde. Daardoor is de gunning voor de nieuwe concessie vrij laat tot stand gekomen.

Het eerste bezwaar van Syntus is afgewezen, omdat er nog geen sprake was van een definitieve gunning. Nu er een definitieve gunning is, kan de vervoerder wel bezwaar maken. Syntus kondigde eerder al aan dat ook te zullen gaan doen. Door het ingediende bezwaar van Syntus is het onzeker of Connexxion de vereiste voorbereidingen voor de nieuwe busconcessie op tijd kan afronden.

Om de continuïteit van het busvervoer te waarborgen, heeft de Provincie aan de huidige vervoerders gevraagd om alvast met voorstellen te komen voor de invulling van mogelijke overbruggingsconcessies. In dat geval rijden Connexxion en Veolia Transport nog een bepaalde periode door, mogelijk met aangepaste dienstregeling. Welke gevolgen dit precies kan hebben voor de reiziger, kon een woordvoerster van de provincie nog niet aangeven.

"Het is op dit moment ook nog niet zeker of een overgangsperiode nodig is, maar waarschijnlijk wel. We proberen de gevolgen voor de reizigers zo klein mogelijk te houden. Maar de nieuwe dienstregeling die op 14 december ingaat is sowieso nog niet bekend", legt de woordvoerster van de provincie uit. In september gaat de provincie in gesprek met onder meer Connexxion en de huidige vervoerders.

Foto: Een Connexxion-bus elders in Nederland (Delft).