Wanprestatie trein Hengelo – Duitsland zorgt voor extra kosten (voor de belastingbetaler)

De treinverbinding tussen Hengelo en het Duitse Bielefeld gaat de belastingbetaler in Overijssel aanzienlijk meer kosten. Vanwege de vele treinuitvallen, tegenvallende reizigersaantallen en gestegen kosten voor stroom en personeel, moeten er miljoenen extra worden geïnvesteerd om de verbinding in stand te houden, zo meldt RTV Oost.

Hoge uitval, extra kosten

De directe trein tussen Hengelo en Bielefeld, die sinds 2017 in gebruik is, heeft sinds de start te maken met grote problemen. Op sommige momenten viel tot wel 40 procent van de treinen uit, waardoor reizigers wegbleven. De provincie wijst erop dat de uitval inmiddels verbeterd is, maar nog steeds valt de trein bovengemiddeld vaak uit. Zo viel volgens ProRail gisteren 28% van de treinen uit. Dit is wel een uitschieter, gemiddeld bedraagt de uitval dit jaar ongeveer 13%. Ter vergelijking, landelijk gezien bedraagt de uitval circa 3%.

De trein Hengelo – Bielefeld (RB61) wordt in Duitsland ook wel de Wiehengebirgsbahn genoemd en kost de provincie Overijssel momenteel al 1,6 miljoen euro per jaar. Echter, om de verbinding tot 2032 operationeel te houden, is er nog eens minimaal één miljoen euro per jaar extra nodig. Voor de komende jaren betekent dit een extra investering van ongeveer 7,5 miljoen euro aan gemeenschapsgeld.

Exploitatiekosten

De voornaamste reden hiervoor is de toename van de exploitatiekosten. “Kosten voor met name stroom en personeel zijn in Duitsland sterk gestegen”, verklaart een woordvoerder van de provincie tegenover RTV Oost. Daarnaast heeft de coronaperiode in 2020 en 2021, waarin nauwelijks werd gereisd, geleid tot langdurig tegenvallende opbrengsten.

Ook de goedkope abonnementen in Duitsland dragen niet bij aan de financiële situatie. Dagelijks reizen zo’n 400 tot 500 reizigers met de Bielefeldtrein de grens over, maar zij maken veelal gebruik van het voordelige ‘Deutschlandticket’, waarmee ze voor 49 euro per maand onbeperkt door Duitsland kunnen reizen. “Dat zorgt voor lagere reizigersopbrengsten”, aldus de woordvoerder.

This post was last modified on 18 juni 2024 12:14

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

2 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

6 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

6 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

7 dagen terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

1 week terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

1 week terug