fbpx

Wanprestatie trein Hengelo – Duitsland zorgt voor extra kosten (voor de belastingbetaler)

De treinverbinding tussen Hengelo en het Duitse Bielefeld gaat de belastingbetaler in Overijssel aanzienlijk meer kosten. Vanwege de vele treinuitvallen, tegenvallende reizigersaantallen en gestegen kosten voor stroom en personeel, moeten er miljoenen extra worden geïnvesteerd om de verbinding in stand te houden, zo meldt RTV Oost.

Hoge uitval, extra kosten

De directe trein tussen Hengelo en Bielefeld, die sinds 2017 in gebruik is, heeft sinds de start te maken met grote problemen. Op sommige momenten viel tot wel 40 procent van de treinen uit, waardoor reizigers wegbleven. De provincie wijst erop dat de uitval inmiddels verbeterd is, maar nog steeds valt de trein bovengemiddeld vaak uit. Zo viel volgens ProRail gisteren 28% van de treinen uit. Dit is wel een uitschieter, gemiddeld bedraagt de uitval dit jaar ongeveer 13%. Ter vergelijking, landelijk gezien bedraagt de uitval circa 3%.

De trein Hengelo – Bielefeld (RB61) wordt in Duitsland ook wel de Wiehengebirgsbahn genoemd en kost de provincie Overijssel momenteel al 1,6 miljoen euro per jaar. Echter, om de verbinding tot 2032 operationeel te houden, is er nog eens minimaal één miljoen euro per jaar extra nodig. Voor de komende jaren betekent dit een extra investering van ongeveer 7,5 miljoen euro aan gemeenschapsgeld.

Exploitatiekosten

De voornaamste reden hiervoor is de toename van de exploitatiekosten. “Kosten voor met name stroom en personeel zijn in Duitsland sterk gestegen”, verklaart een woordvoerder van de provincie tegenover RTV Oost. Daarnaast heeft de coronaperiode in 2020 en 2021, waarin nauwelijks werd gereisd, geleid tot langdurig tegenvallende opbrengsten.

Ook de goedkope abonnementen in Duitsland dragen niet bij aan de financiële situatie. Dagelijks reizen zo’n 400 tot 500 reizigers met de Bielefeldtrein de grens over, maar zij maken veelal gebruik van het voordelige ‘Deutschlandticket’, waarmee ze voor 49 euro per maand onbeperkt door Duitsland kunnen reizen. “Dat zorgt voor lagere reizigersopbrengsten”, aldus de woordvoerder.

5 3 stemmen
Artikel waardering
29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Passepartout
5 maanden geleden

Ik begrijp niet waarom de exploitatiekosten toenemen als er treinen uitvallen. En het is me ook niet duidelijk waarom de provincie Overijssel de extra kosten moet betalen terwijl de trein nagenoeg volledig door Duitsland gaat. Heeft de vervoerder hier recht op op grond van de concessie?

daan
5 maanden geleden
Antwoord aan  Passepartout

Die twee staan los van elkaar, de exploitatiekosten zijn gestegen door een hogere stroomprijs, en door hogere personeelskosten.
Daarnaast is er ook veel uitval, voor een flink deel doordat de treon onder duitse en onder nederlandse systemen moet rijden (en er ook maar een beperkt aantal machinisten zijn die opgeleid zijn om in nederland te rijden), maar dat is los van elkaar.

Waarom overijssel betaald? Omdat zij de trein van badbentheim naar Hengelo wouden doortrekken, én wouden dat het onder de deutschlandticket zou vallen, allebei dingen die de eploitatie duurder maken.

Erno-Berk
5 maanden geleden
Antwoord aan  daan

Wellicht is het verstandig dat het Deutschlandticket enkel in Duitsland geldig laat zijn en dus dat je voor verbindingen net over de grens wel een apart kaartje moet kopen. Grensoverschrijdende verbindingen zijn altijd duurder dan binnenlandse verbindingen. Lijkt mij niet meer dan terecht dat het uiterst voordelige Deutschlandticket dan niet meer geldig zou zijn op Grensoverschrijdende verbindingen. Daarnaast zouden premium-RE-treinen als Erfurt-Coburg ook uitgesloten moeten worden van het Deutschlandticket. Trein rijdt pas sinds een week en is nu al overvol.

Ronald
5 maanden geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Als je teruggaat naar het systeem met grenskaartjes, dan gaan mensen weer met de auto naar Bad Bentheim rijden om daar de trein te nemen en dan wordt het traject van/naar Hengelo nog onrendabeler. Op de twee Duitse lijnen van/naar Enschede is het Deutschlandticket ook geldig, waar ook veel Duitse grenstoeristen gebruik van maken, die Enschede weer geld opleveren. Dat loopt wel iets beter geloof ik. Omgekeerd zijn daar de tarieven van Blauwnet en de landelijke NS-abonnementen ook geldig tot in Gronau.

daan
5 maanden geleden
Antwoord aan  Ronald

Nou ja, dat is het probleem, en waarom overijssel zo graag wou dat de deutschland ticket ook geldig was.

Alleen een groot verschil is dat de verbindingen vanuit enschede helemaal op duits spoor zijn. (Tot aan enschede ligt de duitse treinbeveiling), waardoor normale (goedkopere) duitse treinen (die niet voor nederland geschikt zijn) gebruikt kunnen worden, wat de kosten drukt.

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Ronald

Hengelo of Enschede is qua aantrekkingskracht een wereld van verschil.

Dennis
5 maanden geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Deutschland ticket is fantastisch. Juist omdat het vannaf de stations hengelo en enschede geldig is. Ik heb er 2 jaar tijdens vakanties veel gebruik van gemaakt. Veel dag /citytrips gemaakt. Dit geld ook voor duitsers die naar overijssel komen. Ze geven toch geld uit. Als ik elke keer een kasrtje moet kopen van hengelo naar bad bentheim zou ik zeker niet meer vaak gaan.

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Dennis

Leuk voor jou, maar uiteindelijk moet wel iemand de enorme verliezen van dat Deutschlandticket betalen. €49 dekt natuurlijk niet meer dan een hele kleine fractie van de werkelijke kosten.

Jaap
5 maanden geleden
Antwoord aan  daan

Zover ik weet rijdt er tussen Hengelo en Rheine tegenwoordig Nederlands personeel van Keolis NL, en Keolis heeft ook nog altijd een personeelsprobleem.

Prima dat ze een miljoen meer willen maar Overijssel moet dan wel eisen dat minimaal 95% van de treinen rijdt, komen ze eronder dan krijgen ze dat miljoen niet. Dat zal ze motiveren om beter te presteren. Nu wordt het Nederlandse deel steeds eruit gegooid als er vertraging is en dat heeft nooit consequenties, in Duitsland hoeven ze dat niet te flikken want daar zitten de overheden er wel bovenop.

Michel
5 maanden geleden

Dan moet zo’n bedrijf niet zo laag inschrijven. Bedrijfsrisico noem ik dat. Maar ja, ik als Overijsselse belastingbetaler word hier de dupe van. Ik weet dat u een voorstander van marktwerking bent, maar dit is niet uit te leggen naar mijn mening

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Michel

Als er hoger wordt ingeschreven zijn de extra kosten ook voor de belastingbetaler. Sinterklaas bestaat niet.

Paul Lamote
5 maanden geleden

Je moet je ook afvragen hoe groot de markt voor deze trein nou eigenlijk is.

Karel
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Heel groot, zag er net weer eentje in Hengelo aankomen die helemaal vol was en op het perron nog minstens 40 man voor de reis richting Bielefeld. Ondanks de wanprestatie van de vervoerder maken er veel mensen gebruik van. Kun je nagaan als er een fatsoenlijke vervoerder op zou rijden die wel z’n taken uitvoert waar ze voor betaald worden.

Michel
5 maanden geleden

Dit is dus weer een reden om openbaar vervoer NIET aan te besteden.

Johan
5 maanden geleden
Antwoord aan  Michel

Welke van de genoemde kostenstijgingen zouden er niet zijn geweest bij een onderhandse gunning dan?

Michel
5 maanden geleden
Antwoord aan  Johan

Daarom zeg ik: Hele OV weer nationaliseren

Michel
5 maanden geleden

Precies daarom. Gewoon weer nationaliseren

Passepartout
5 maanden geleden

Is dat het probleem? Overijssel zou gewoon haar poot stijf moeten houden?

Michel
5 maanden geleden
Antwoord aan  Passepartout

100% mee eens

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Passepartout

Dan verdwijnt de trein gewoon.

L.R.
5 maanden geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Dat weet ik niet of dat zomaar gaat. Het Duitse traject blijft sowieso bestaan en vergeet niet dat Hengelo-Rheine door Nederlands personeel gereden wordt, de Duitsers hebben er gewoon geen personeel voor. Daarnaast vindt het onderhoud van de treinstellen ook nog eens in Hengelo plaats. Het is dus ook in het belang van de Duitsers dat deze verbinding blijft bestaan. De verbinding heeft zich al lang bewezen ondanks de wanprestatie van Eurobahn.

Original
5 maanden geleden

Toch blijft het vreemd. Steeds weer gevangen in een spiraal van prijsstijgingen. Wanneer was het de laatste keer dat er sprake was van prijsdalingen? En dan steeds weer een appèl op de belastingbetaler. Het klopt in ieder geval gewoon compleet niet.

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Original

De lonen in de OV-sector zijn zowel in Nederland als in Duitsland veel meer gestegen dan het algemene prijspeil. En aangezien het OV zeer arbeidsintensief is hakt dat er flink in.

Chris
5 maanden geleden

Belastingbetaler weer laten bloeden? Dat moeten we dus mooi niet doen. Ik zou deze vervoerder willen uitdagen deze trein in te richten als ‘open access’ verbinding. Beetje krom (en oneerlijk) om meerkosten telkens maar weer bij de belastingbetaler te halen. Ik zie liever dat dat geld woord ingezet voor – en wie mij af en toe elders ziet reageren weet wat ik nu ga zeggen: ‘bestaanszekerheid, bestaanszekerheid en – hoe kan het ook anders – bestaanszekerheid’. Dan maar een MT-laagje minder bij de vervoerder of wat minder dividend naar de directiekamer in Parijs of Berlijn.

Paul Lamote
5 maanden geleden
Antwoord aan  Chris

Stoppen met het Deutschlandticket en het Nedersachsenticket op het Nederlandse traject. Gewoon per kilometer betalen.

Dat linkse gezeur over bestaanszekerheid heeft hier overigens niets mee te maken.

Laatst bewerkt op 5 maanden geleden door Paul Lamote
FyraFlop34
5 maanden geleden

Het is toch wel een vreemd contract als zowel de tegenvallende exploitatiekosten als de opbrengsten uit ticketverkoop op de provincie verhaald worden.
Dat tweede is toch echt een bedrijfsrisico. Het hele idee van een concessie is dat het spoorbedrijf zelf moeite gaat doen om meer geld, dus door meer reizigers, te verdienen. Dat mogen ze immers zelf houden. Dan is er een prikkel om de bar slechte betrouwbaarheid aan te pakken.
Die ontbreekt nu schijnbaar.

Johan
5 maanden geleden
Antwoord aan  FyraFlop34

Het komt vaker voor dat de aanbestedende overheid zichzelf opbrengstverantwoordelijk maakt. Dat heet een brutocontract. Daar zijn ook voordelen aan: Bij en hoger aantal reizigers dan verwacht is de extra opbrengst voor de overheid; soms is er überhaupt geen vervoerder te vinden die het risico wil dragen; tariefintegratie met andere concessies (zoals de single-check-in bij blauwnet) is een stuk eenvoudiger.