fbpx
Paul Kuiper tijdens de kilometer kampioen van 2015

Wedstrijd Kilometers vreten per spoor van start

28 jun 2019 18:53

Ondanks de tropische temperaturen staan 150 mensen te trappelen om zaterdag de trein in te springen en zoveel mogelijk kilometers per spoor af te leggen. De eerste deelnemers is vrijdag op zaterdagnacht al even na 0:30 uur gestart. De winnaar is degene die in één dag (18 uur) de meeste kilometers aflegt via het Nederlandse spoor. Naar verwachting zullen de deelnemers meer dan 160.000 kilometer afleggen, ofwel 4 keer rond de aarde. 

Vorig record: 1979 kilometer

Ook Koen Nijbroek, winnaar van de vorige editie is weer van de partij. Hij gaat weer vol vol de winst. “Maar ik denk niet dat ik ga winnen! Bij de Kilometer Kampioen editie van 2017 was ik degene met het meeste geluk denk ik” blikt hij terug. Hij wist toen maar liefst 1979 kilometer af te leggen in 24 uur. Dat record zal komende editie sowieso niet verbroken worden. De wedstrijd is vanwege het afnemend aantal nachttreinen met zes uur ingekort, en bovendien mogen de deelnemers elk traject maar één keer afleggen, in plaats van twee keer. Daardoor zijn de fanatieke treinreizigers nu eerder aangewezen op Sprinters. Alleen de trajecten Zwolle – Meppel en Roermond – Sittard mogen twee keer afgelegd worden, zodat ook Noord- en Zuid-Nederland aangedaan kunnen worden.

Familie Kuiper

“Het is fantastisch om te zien hoe fanatiek de deelnemers hebben gepuzzeld op hun schema. Sommigen hopen in nul minuten te gaan overstappen” vertelt organisator Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl. Ook de jongste deelnemer – Julian Keppel (8) – is enorm fanatiek. Hij hoopt de volle 18 uur vol te maken. De oudste deelnemer is net als in 2015 en 2017 Paul Kuiper (77). De vorige keer reisde hij samen met kleinzoon Jelmer. Dit keer reist kleinzoon Jelmer niet met opa, maar samen met zijn zus Suzanne. Opa reist nu samen met Wietse (9), die dit keer voor het eerst mee doet. Al met al is de familie Kuiper vertegenwoordig met drie generaties, drie teams en vijf deelnemers.

België en Duitsland

Ook bijzonder is er dit keer vier deelnemers uit België mee doen, en drie uit Duitsland. Onder hen is de Duitser Nils Harmsen (16). “In 2015 kwam ik Treinreiziger.nl tegen op zoek naar goedkope dagkaartjes. Toevallig was dat precies de dag dat de eerste kilometer kampioen georganiseerd werd. In 2017 was ik misschien toch nog iets te jong, maar nu kan ik eindelijk mee doen”. En treinervaring in Nederland heeft Nils inmiddels voldoende. Heel het Nederlandse spoorwegnet, met uitzondering van Leeuwarden – Stavoren / Harlingen heeft hij al aangedaan.

Voor de lol

Ook de enthousiaste Silke Cornelissen, die in 2015 de eerste enige Belg was die mee deed aan de Kilometer Kampioen, doet dit keer weer mee. ”Waarschijnlijk ga ik het weer niet voor elkaar krijgen om de treinliefhebbers die alles uit hun hoofd kennen te evenaren. Als het maar een toffe dag is!”

Boek Kilometer Kampioen

De wedstrijd is geïnspireerd op het het boek De Kilometer Kampioen uit 1954 waarin een dergelijke wedstrijd wordt beschreven. De winnende afstand was toen 908 kilometer, zeker is dat dit record verpulverd zal worden. De winnaar van de wedstrijd ontvangt een passende prijs: een gratis treinticket om Europa per trein te ontdekken.

  • Wil je weten hoe het de deelnemers vergaat? We houden zaterdag een liveblog bij.

Live verslag

0 0 stemmen
Artikel waardering
9 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anna
4 jaren geleden

Ik vind om 3:30 op staan vroeg genoeg om de laatste nachttrein uit Rotterdam te nemen. Hopelijk is vervoer op maat wel op tijd om me op te halen.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anna

goede reis!

Angelique
4 jaren geleden

Hoezo start de eerste al om 00.30? De dienstregeling begint toch pas om 04.00u? Of gaat degene er toch 24u van maken waarbij maar 18u telt?

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Angelique

Vanaf 0:00 uur is het 29 juni, en kun je starten. Wie om 0:30 uur begint, moet dus al om 18:30 uur afronden.
(In de handleiding staat: “Je mag zelf een tijdstip kiezen wanneer de 18 uur van start gaan, mits dit is tussen 0:00 en 10:00 uur is (en uiteraard op 29 juni)”)

Henk
4 jaren geleden

Je mocht toch niet van het nachtnet gebruikmaken?

Peter Kleton
4 jaren geleden

Allemaal sukses gewenst ,morgen weten we wie de KilomerKampioen is geworden. Het originele boek heb ik hier nog uit 1954
Peter

Henk
4 jaren geleden
Antwoord aan  Peter Kleton

In het boek werd Henk 3e, hier tweede 🙂

Nander
4 jaren geleden

Volgens mij zag ik net een paar rode shirts rennen op Amsterdam Centraal. Success iedereen :).