fbpx

Weer staking op het Belgische spoor: veel hinder voor Thalys

04 jan 2016 15:57

Er zijn opnieuw stakingen op komst bij de Belgische spoorwegen (NMBS). Woensdag 6 januari 2016 en donderdag 7 januari rijdt er geen enkele Thalys vanuit Nederland richting België en Frankrijk. Ook rijdt er geen enkele Thalys naar Nederland. Ook Eurostar, ICE en TGV hebben hinder van de stakingen bij de NMBS.

De Intercity Amsterdam – Brussel zal wel rijden, meldt NS International. Toch adviseert NS International ook hier indien mogelijk de treinreis uit te stellen. "Mocht u uw reis willen uitstellen, dan kunt u uw reis omboeken zonder omboekingskosten. Dit is mogelijk t/m 12 januari 2016," schrijft het bedrijf op haar website.

De Thalys rijdt 6 en 7 januari helemaal niet. Op 7 januari rijden er alleen twee late Thalys-treinen tussen Parijs en Brussel. Van en naar Nederland en Duitsland zal Thalys helemaal niet rijden. Ook dinsdagavond 3 januari valt er al een trein uit. "Als de heen- of terugreis getroffen wordt door een trein die niet rijdt, dan mag u de de heen- en terugreis omboeken zonder omboekingskosten of kosteloos annuleren." Annuleren kan ook hier t/m 12 janari via het oorspronkelijke verkooppunt.

De TGV-treinen Brussel – Zuid-Frankrijk en de Eurostar-treinen Brussel – Londen rijden op 6 en 7januari ook niet van en naar België. De Eurostar rijdt wel vanaf het Franse Lille, al is de dienstregeling gewijzigd. Vanaf het Franse Lille rijden er ook TGV-treinen naar Zuid-Frankrijk.

Binnen België verwacht de NMBS vooral in de regio´s Brussel en Wallonië hinder van de staking. De staking is aangekondigd door de Franstalige vleugels van de socialistische en christelijke spoorvakbonden. De staking begint al op dinsdagavond om 22:00 uur en duurt tot donderdagavond 22:00 uur. Donderdagavond kan het treinverkeer ook na de staking verstoord blijven.

De hinder van de NMBS-staking zou in Vlaanderen relatief beperkt moeten blijven, verwacht het Belgische spoorbedrijf. "NMBS zal er alles aan doen om het verkeer doorheen de hoofdstad zo vlot mogelijk te laten verlopen," schrijft het Belgische spoorbedrijf in een persbericht. "NMBS raadt haar klanten aan om niet enkel op de trein te vertrouwen gedurende de staking."