fbpx

Wel schuld maar geen straf voor treinongeluk Arnhem

04 sep 2009 13:59

(Novum) – Een 36-jarige machinist die in 2006 met zijn goederentrein een botsing met een passagierstrein veroorzaakte, is vrijdag ontslagen van rechtsvervolging. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de machinist door een rood sein reed, maar vindt ook dat de man niets te verwijten valt.

Justitie eiste twee weken geleden een taakstraf van 150 uur wegens het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Bij de botsing op het Centraal Station van Arnhem vielen ruim vijftig gewonden. Twee passagiers raakten bekneld en werden door de brandweer bevrijd. Vijftien gewonden moesten naar het ziekenhuis, een aantal anderen werd ter plaatse verpleegd. Beide machinisten bleven ongedeerd.

De rechtbank oordeelde dat het rijden door een rood sein volgens de letter van de wet weliswaar strafbaar is, maar doordat het sein in een bocht stond, was het slecht zichtbaar. Daarom valt de machinist niets te verwijten. "Van een machinist mag verwacht worden dat hij oplet, maar dit ongeval was, ook als er direct geremd was, niet te voorkomen", meende de rechter. Hendrikus van der L. uit het Zuid-Hollandse Rhoon beschreef het incident twee weken geleden als ´een zwarte dag´ uit zijn leven. Hij was met zijn goederentrein vol computeronderdelen op weg naar Tsjechië. De trein had geen gevaarlijke stoffen aan boord.

Naar de oorzaak van het ongeval werd direct een onderzoek ingesteld door het Korps Landelijke Politiediensten en de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Volgens de inspectie zou de machinist vanwege gebrek aan ervaring op het traject niet bevoegd zijn geweest op die route te rijden. De machinist bestreed geen ervaring te hebben op het traject. Hij gaf te kennen dat hij niet meteen doorhad dat het stopsein voor hem bedoeld was.

Van der L., die al negen jaar op goederentreinen rijdt, heeft zijn werkzaamheden inmiddels hervat.

Foto: archief novum.