fbpx

Wereldwijde reisplanner met trein en vliegtuig gelanceerd

28 mei 2015 9:23

Met de trein, auto of het vliegtuig? Wat is het goedkoopst, wat het snelst? Dat kan vanaf vandaag wereldwijd worden opgezocht op Planeandtrain.com. De nieuwe website is een initiatief van Bastiaan van ´t Westeinde, die daarmee vorig jaar al de ANWB Duurzame Mobiliteitsprijs wist te winnen.

Planeandtrain.com zegt wereldwijd deur tot deur reisadvies te geven. En inderdaad kunnen er op de nieuwe reisplanner adressen over heel de wereld worden ingevoerd. Vaak worden er loop- of fietstijden naar het dichtstbijzijnde treinstation gegeven. Treinreiziger.nl nam de proef op de som met een deur tot deur reis in Amerika. Bij die steekproef klopten de treintijden maar waren de prijzen niet volledig correct. Wel gaf de prijs een redelijke indicatie, en kregen we de treintijden met de goedkoopste verbinding. Bij een andere steekproef – in Europa – klopten de prijzen wel. Internationale snelbussen ontbreken in de reisplanner.

Dankzij de ANWB-prijs heeft van ´t Westeinde 10.000 euro gekregen. Maar de initiatiefnemer benadrukt dat de website zonder subsidies of investeerders is gemaakt. Hij wijst erop dat reisinformatiegigant 9292 jaarlijks 5,4 miljoen euro van de vervoerders krijgt voor een reisplanner. Dat zorgt ervoor dat er oneerlijke concurentie is: "Naast dit bedrag wordt er door de vervoerders gratis reclame gemaakt voor 9292. Naamsbekendheid verwerven is voor nieuwkomers erg lastig omdat dit veel geld kost en een reisplanner relatief weinig oplevert. Dit vormt een obstakel voor nieuwe toetreders."

De website is niet alleen in het Nederlands beschikbaar, maar ook in het Duits, Engels, Spaans, Frans en Italiaans. Overigens is Planeandtrain.com niet de eerste website die reisinformatie wereldwijd geeft. Zo geeft rome2rio.com al langer wereldwijd reisadvies voor trein, bus, en vliegtuig.