fbpx

WiFi NS mogelijk na maart 2013 toch niet gratis

22 jul 2012 17:00

Treinreizigers die draadloos willen internetten in intercity´s moeten daar volgend jaar mogelijk toch voor gaan betalen. De NS laat echter weten dat gratis wifi ´ontzettend belangrijk´ is voor de klanten. "Klanten stellen het zeer op prijs, daar houden we rekening mee", zegt een woordvoerder zondag tegenover Novum Nieuws.

In juni liet een NS-woordvoerder nog aan Treinreiziger.nl weten dat WiFi ook na 2013 gratis bleef. Op Twitter meldde het spoorbedrijf toen hetzelfde. Een woordvoerder meldt nu dat die bevestiging te vroeg was, omdat het spoorbedrijf nog in onderhandeling is met meerdere partijen over een nieuw contract. "Maar onze insteek is om internet gratis te houden", herhaalt de woordvoerder. Of dat ook echt gaat lukken, moet blijken uit het nieuwe contract, dat rond het einde van het jaar afgesloten zal worden. 

Een derde
Eind juni waren tweehonderd intercity´s, ongeveer een derde van het totaal, voorzien van gratis internet. Eind 2013 moet in alle intercity´s een WiFi-systeem draaien.

T-Mobile
Het contract dat de NS met T-Mobile heeft, loopt in april 2013 af. Aan het einde van dit jaar moet duidelijk zijn welke kant het opgaat. De NS onderhandelt met meerdere partijen. Hoeveel de huidige overeenkomst met T-Mobile kost, had de zegsman niet direct paraat.

Subsidie
De uitrol van gratis internet in de trein begon in 2010. Toenmalig minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) had daar vijftien miljoen euro voor uitgetrokken, in de hoop dat dat meer automobilisten de trein in zou lokken. De minister kwam met de subsidie nadat eerdere plannen van NS en KPN op niets waren uitgelopen. In 2005 hadden NS en KPN een proef gehouden met WiFi, maar in 2007 werd de samenwerking voorbroken. NS stelde toen voor om pas in 2019 grootschalig WiFi in de trein aan tebieden. Door de subsidie is de NS uiteindelijk in 2010 begonnen met internet in de trein.

Arriva
Stoptreinen van Arriva worden dankzij de subsidie van Eurlings ook voorzien van internet. Uiterlijk in januari 2013 moeten alle Arriva-treinen van internet voorzien zijn. Het gaat dan niet alleen om de treinen in Groningen en Friesland, maar ook in de nieuwe treinen in de Gelderland en op de Vechtdallijn (Mariënberg – Almelo). Arriva-treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen hebben al gratis internet.

(c) Novum/Treinreiziger.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *