fbpx

Wifi steeds populairder in trein en bus

27 feb 2013 16:57

Het wifi-gebruik in de trein neemt nog steeds explosief toe. Inmiddels gaat het om twee miljoen sessies per dag, meldt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen tegenover Treinreiziger.nl. Begin 2012 ging het nog om 40.000 sessies per dag. Ook Arriva, EBS, RET en Connexxion hebben wifi in sommige voertuigen.

NS
In maart 2010 begonnen NS en Arriva als eerste met wifi in het openbaar vervoer. Sindsdien zijn inmiddels 259 NS-treinen uitgerust met wifi (stand: eind januari 2013). Eind 2013 moeten alle 365 intercity-treinen van NS uitgerust zijn met wifi. Volgens een woordvoerder van NS is het aantal sessies per dag in 2012 fors toegenomen: van 40.000 sessies per dag in begin 2012 naar 2 miljoen sessies in eind 2012.

Gratis
Wifi wordt bij NS nu nog aangeboden in samenwerking met T-Mobile. Dat contract loopt eind maart af. Het vervoersbedrijf zegt met meerdere aanbieders in gesprek te zijn voor een nieuw contract. De intentie daarbij is dat het internet gratis blijft.

Arriva
Arriva heeft sinds januari zelfs al haar treinen uitgerust met gratis wifi. In totaal gaat het om honderd treinen. In de regio Zuid-Holland Noord hebben bovendien ook alle bussen van de vervoerder wifi. Ook de Qliners van Arriva in de regio Zuidwest-Fryslân hebben wifi.

RET
Ook de Rotterdamse stadsvervoerder RET heeft sinds december al haar bussen (256 in totaal) uitgerust met wifi. "Op dit moment wordt er circa 2.000 maal per dag gebruik gemaakt van de dienst" zegt een woordvoerdster. Het vervoersbedrijf communiceert niet in de voertuigen dat er wifi is. De trams en metro´s hebben nog geen wifi. "Wij werken nu aan een onderzoek om te kijken wat er nodig is om wifi in de tram en metro te kunnen inbouwen. Hier wordt later dit jaar een beslissing over genomen."

Connexxion
Connexxion geeft aan de afgelopen jaren pilots met wifi te hebben uitgevoerd in diverse gebieden: Twente, IJsselmond, Gooi- en Vechtstreek, Friesland en snelwegbussen van en naar Almere. Daarnaast loopt een project in de trein, op de Valleilijn. Met ingang van december 2012 hebben alle Connexxion-bussen in het gebied van de Stadsregio Arnhem Nijmegen (SAN) wifi. Dat geldt ook voor de Breng-treinen en trollybussen in dat gebied. In Eindhoven krijgen de bussen van Connexxion-dochter Hermes binnenkort wifi. Dat staat gepland voor het eerste halfjaar van 2013.

EBS
Vervoerder EBS heeft sinds de start in 2011 al haar bussen (211) uitgerust met wifi. De vervoerder is actief in het gebied Waterland, rond Purmerend en Volendam. Hoeveel er gebruik van wordt gemaakt, durft een woordvoerder niet te zeggen. "Maar als er iets mis is, krijgen we direct via Twitter reacties". 

Veolia
Veolia heeft nog geen wifi in de bussen en treinen. Daar moet echter dit jaar verandering in komen. Gedeputeerde Patrick van der Broeck van Limburg maakte onlangs bekend dat de treinen op de Maaslijn en Heuvellandlijn gratis wifi krijgen. Dat geldt niet voor de bussen.