fbpx

Woensdag staking buiten de spits bij HTM

19 apr 2011 20:45

Woensdag 20 april rijden er tussen 9:00 en 14:00 uur geen bussen en trams (inclusief RandstadRail) van de Haagse vervoerder HTM. De Vakbonden voeren met de staking actie tegen het kabinetsbesluit om op het Haagse Openbaar Vervoer te bezuinigen.

Welke gevolgen heeft de staking voor reizigers?

  • Vanaf 9:00 uur zullen bussen naar de remises terug keren. Na vijf uur zullen de voertuigen weer geleidelijk aan gaan rijden. Om 15:00 uur zal de HTM weer volgens gebruikelijke dienstregeling rijden.
  • Tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal zal RandstadRail wel rijden. Deze dienst wordt uitgevoerd door de RET en is daardoor niet getroffen.

Rijdt er gedurende de staking helemaal niets? Of zijn er nog werkwilligen?
Er zal tussen 9u en 14u geheel niets rijden. Ook eventuele werkwilligen worden geacht niet achter het stuur te kruipen.

Waarom wordt er woensdag 20 april gestaakt?
Het kabinet denkt dat het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag goedkoper kan door aanbestedingen. Dat moet een besparing opleveren van 120 miljoen. De stadsregio´s geloven helemaal niet dat door de aanbestedingen het openbaar vervoer goedkoper zal worden. Zij vrezen dat de bezuiniging van 120 miljoen zal leiden tot het schrappen van 40% van het openbaar vervoer. 
Bovendien vrezen de vakbonden voor de werkgelegenheid. En terecht. Want de HTM heeft bevestigd dat wanneer de bezuinigingen door gaan er in het slechtste geval 500 banen kunnen verdwijnen.

Wat vindt de HTM van de staking?
De directie van HTM is tegen de bezuinigingen op het stedelijk openbaar vervoer, maar betreurt de actie omdat veel reizigers hiervan de dupe zijn.

Zijn er meer acties te verwachten?
Ja, maar wanneer is onduidelijk. Vakbonden hebben aangegeven met hardere acties te komen als de bezuinigingen niet van tafel gaan. Vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat het kabinet af zal zien van bezuinigingen. De kans op langdurige acties is daarmee een feit.