fbpx
Treinen rond Utrecht (archief)

Zeer beperkt treinverkeer rond Utrecht tijdens ochtendspits

Van en naar Utrecht rijden er maandag in de vroege ochtend zeer beperkt treinen. NS raadt treinreizigers aan om als dat mogelijk is de treinreis uit te stellen. Dat is een opmerkelijk advies omdat NS en ProRail in de voorbereiding aangaven dat de planning strak was en ze voorbereid waren dat de werkzaamheden zouden kunnen uitlopen.

  • Update 7:45 uur: treinverkeer op alle trajecten rond Utrecht weer hervat, uitgezonderd Utrecht – Den Bosch. Rond Utrecht nog wel treinuitval.
  • Update 10:00 uur: Alle beperkingen zijn nu voorbij, ook de Sprinters vanuit Houten rijden weer van en naar Utrecht.

"Mocht er onverhoopt iets tegenzitten dan hebben ProRail en NS zich erop voorbereid om de hinder voor reizigers daarvan zoveel als mogelijk te beperken", lieten de bedrijven vooraf al weten. Ondanks die voorbereiding is nu dus het advies om indien mogelijk de treinreis uit te stellen.

Tussen Utrecht – Houten vervallen alle treinen en worden bussen ingezet. Zondagavond werd al duidelijk dat hier de werkzaamheden zouden uitlopen. Ondanks de businzet blijft het behelpen. "De bussen kunnen nooit de capaciteit bieden die we met de trein kunnen bieden en het beste kunt u dan ook omreizen vanaf Den Bosch via Arnhem-Nijmegen", meldde NS zondagavond. 

Maar nu blijkt dat de uitgelopen werkzaamheden voor veel meer hinder zorgt dan zondagavond werd voorzien. Op alle trajecten rond Utrecht kunnen treinen uitvallen, ook op de omreisroute Nijmegen – Utrecht. 

De woordvoerder noemt het ´vervelend maar noodzakelijk´. Ondanks een strakke planning, tot op de minuut nauwkeurig, gaan de werkzaamheden langer duren. "Dit is pure overmacht.´´ ProRail en NS vragen aan eigen kantoorpersoneel om indien mogelijk vanuit huis te werken.

Op veel trajecten was er in de vroege ochtend nauwelijks treinverkeer mogelijk. Zo zijn volgens de actuele vertrektijden alle treinen vanuit Utrecht naar Rotterdam en Den Haag opgheven tussen 5.00 en 6.45 uur. Alleen de Sprinters naar Baarn, Rhenen, Weesp en Almere lijken beperkt last te hebben van de uitgelopen werkzaamheden.

De sporen aan de noordzijde van Utrecht worden momenteel vrijgegeven, meldt NS omstreeks kwart voor zeven. "We verwachten het treinverkeer tussen Utrecht-Woerden, Utrecht-Breukelen en Utrecht-Driebergen geleidelijk te kunnen opstarten. Tussen Utrecht en Amersfoort rijden nog geen Intercity´s, er rijden wel Sprinters". Tussen Utrecht – Den Bosch is de prognose dat de hinder blijft tot ongeveer 9.00 uur.

Als de werkzaamheden af zijn, zijn er veel wissels rond Utrecht verwijderd. Daardoor hoeven treinen in de toekomst pas later te remmen en kunnen er meer seinen geplaatst worden waardoor treinen sneller na elkaar kunnen vertrekken. Ook zijn er werkzaamheden uitgevoerd aan de perrons en is er gewerkt aan de bovenleiding. In totaal is er gewerkt op elf locaties. Na de werkzaamheden wordt een vernieuwd perron in gebruik genomen op Utrecht Centraal, is het vernieuwde station Utrecht Lunetten klaar en rijden treinen door de tweede dive-under bij Lunetten. Ook wordt dan het vierde en laatste spoor bij Houten in gebruik genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *