Home

Bus met aanhanger wordt binnenkort toegelaten

Arriva verwacht op korte termijn, begin 2018, toestemming te krijgen om bussen met aanhangers te mogen inzetten. In 2015 deed Arriva al een proef tussen Doetinchem en Groenlo met de verlengde bussen.

Die proef was een succes, maar toch kon de bus met aanhanger niet direct de weg op omdat de 23 meter lange bussen in Nederland nog niet toegelaten zijn. Door een wijziging van de regels kan de RDW binnenkort ontheffing verlenen aan bussen met aanhangers. “De besluitvorming over de formele toelating van een bus met aanhanger in Nederland moet nog plaatsvinden. Dit ligt bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat,” zegt Arriva.

Door een bus met aanhanger in gebruik te nemen worden er extra zit- en staplaatsen gecreëerd voor reizigers. Groot voordeel van de aanhanger is de flexibele inzetbaarheid. In de spitsperiode kan de bus met aanhanger worden ingezet, buiten de drukke perioden kan de aanhanger worden afgekoppeld.

De bus met aanhanger is een bekend fenomeen in andere landen zoals Duitsland en Zwitserland, maar binnen het openbaar vervoer in Nederland nog niet. Dat wil zeggen: in het huidige openbaar vervoer. In de jaren vijftig zette de RET in Rotterdam ook bussen in met aanhangers. Als de bussen straks ontheffing krijgen, kunnen ze op meerdere plekken worden ingezet. “We onderzoeken nu de inzet mogelijkheden in het Arriva-netwerk,” zegt een woordvoerder.

Al direct na de proef bleek dat algemene en sociale veiligheid geen probleem vormden. “Wel verdient de infrastructuur op de weg en met name bij haltes speciale aandacht,” liet Arriva na afloop van de proef weten. Na de proef in de Achterhoek is de vervoerder samen met de Provincie Gelderland gaan werken om toestemming te krijgen om de bus met aanhangwagen in Nederland in te zetten. Nu, tweeënhalf jaar, later is dat moment aanstaande.

Foto´s: Bas Weeting Fotografie in opdracht van Treinreiziger.nl

This post was last modified on 4 januari 2018 09:19

Share

Recent Posts

Met de trein op vakantie? Houd dan rekening met werkzaamheden

Deze zomer wordt er meer dan ooit gewerkt aan het spoor, merkt Treinreiziger.nl op. Van…

7 uur terug

NS viert 15e verjaardag OV-fiets met speciale Brabantse uitvoering (of is de fiets al ouder?)

Vanwege de 15e verjaardag van de OV-fiets krijgt de tweewieler een speciale Brabantse uitvoering. De…

13 uur terug

Reageren tijdelijk uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

2 dagen terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

3 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

1 week terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

2 weken terug