NS Dubbeldeks aggloregiomaterieel (DD-AR)

Het DubbelDeks AggloRegiomaterieel (DD-AR) is een materieelserie van de Nederlandse Spoorwegen. AggloRegio komt van de nooit ingevoerde nieuwe naam voor stoptrein. DD-AR werd tussen 1991 en 1996 gebouwd door de firma Talbot in Aken en omvat 258 dubbeldeks rijtuigen, vijftig motorrijtuigen serie mDDM en (medio 2005) 31 locomotieven serie 1700 die in trekduwformatie worden ingezet.

De rijtuigen DD-AR werden gebaseerd op de eerdere serie DDM-1, door te kiezen voor een bestaand ontwerp kon het nieuwe materieel snel geleverd worden. Anders dan DDM-1, zouden de nieuwe dubbeldekstreinen voornamelijk als stoptrein ingezet gaan worden, daarom moesten dezelfde rijtijden gehaald kunnen worden als Mat ´64. Hierom waren kleine eenheden gewenst, en om een flexibele inzet mogelijk te maken, werden de stuurstanden en de gebruikte 1700-locomotieven voorzien van automatische koppelingen van het type BSI, waardoor twee stammen (ongeacht de samenstelling) gekoppeld kunnen rijden.

Het opvallendste verschil met DDM-1 is verder het interieur: in DDM-1 zijn dezelfde rode banken geplaatst als in de originele Sprinter, DD-AR heeft een groen interieur gekregen, deels met een nieuw type banken die meer beenruimte bieden. Ook heeft DD-AR digitale bestemmingsdisplays aan de buitenzijde van ieder rijtuig.

Een DD-AR-treinstam bestaat uit een stuurstandrijtuig, een rijtuig met 1e en 2e klas en twee tweedeklas rijtuigen gecombineerd met een motorrijtuig of een locomotief.

Motorrijtuig
Eigenlijk had men meteen dubbeldekstreinstellen willen laten bouwen, maar de ontwikkeling van motorrijtuigen zou te lang gaan duren. Door materieelschaarste, mede naar aanleiding van de OV-studentenkaart in 1991, was NS genoodzaakt toch op korte termijn te bestellen. Daartoe werden alle stammen tijdelijk voorzien van een elektrische locomotief serie 1700, een gemodificeerde versie van de 1600. Later zouden dan alsnog motorrijtuigen gebouwd worden om de locomotieven af te lossen.
Na de aflevering van de motorrijtuigen type mDDM in 1996 konden de locomotieven die vrijkwamen de oude elektrische locomotieven van de series 1100, 1200 en 1300 in het goederenvervoer aflossen. In 1998-1999 vond deze aflossing daadwerkelijk plaats. Er werden slechts 50 motorrijtuigen gebouwd waarmee alleen de driewagenstammen werden voorzien. De vierwagenstammen bleven rijden met een 1700 en doen dat nog steeds.

Materieel
DD-AR bestaat uit:

  • 79 stuurstandrijtuigen tweede klas
  • 103 rijtuigen tweede klas
  • 76 rijtuigen eerste/tweede klas
  • 50 motorrijtuigen eerste/tweedeklas
  • 31 locomotieven type 1700

Bron: Wikipedia, foto´s: www.enkelspoor.nl.

DD-AR op Youtube

Share

Recent Posts

NS viert 15e verjaardag OV-fiets met speciale Brabantse uitvoering (of is de fiets al ouder?)

Vanwege de 15e verjaardag van de OV-fiets krijgt de tweewieler een speciale Brabantse uitvoering. De…

4 uur terug

Reageren tijdelijk uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

2 dagen terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

3 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

1 week terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

2 weken terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

2 weken terug