fbpx

2017: Meer en kortere treinen rond Nijmegen

Rond Nijmegen gaan er in 2017 meer treinen rijden. Zo komen er meer snelle treinen tussen Arnhem en Nijmegen en komen er in de daluren meer Sprinters tussen Nijmegen en Wijchen. NS waarschuwt echter ook dat sommige treinen korter zullen worden.

Tussen Arnhem en Nijmegen komen zes snelle treinen per uur, nu nog vier. De Intercity Roosendaal – Zwolle stopt op dit moment nog op ieder station tussen Arnhem en Nijmegen. In 2017 zal de trein onderweg geen stops meer maken. Daardoor wordt Nijmegen sneller bereikbaar vanuit Zwolle, Deventer en Zutphen. Arnhem wordt juist sneller bereikbaar vanuit Roosendaal, Breda, Tilburg en Den Bosch.

Om te voorkomen dat de overige stations erop achteruit gaan, gaan de treinen Den Bosch – Nijmegen doorrijden naar Arnhem. Op die manier blijven er tussen Arnhem en Nijmegen vier Sprinters per uur. Tussen Nijmegen en Wijchen rijden er nu in de spits twee extra treinen per uur. Deze treinen gaan in 2017 ook in de daluren rijden en worden gekoppeld aan de Sprinter Zutphen – Nijmegen. Tussen Arnhem en Wijchen rijden straks dus vier rechtstreekse Sprinters per uur.

NS geeft echter aan dat de extra treinen moeilijk in de dienstregeling in te passen zijn. "NS heeft forse concessies gedaan op het gebied van robuustheid en de materieelinzet. (..) Dit heeft tot gevolg dat de Intercity’s Nijmegen – Utrecht e.v. een lengtebeperking krijgen en dus niet altijd op de volledige gewenste lengte kunnen rijden", schrijft het spoorbedrijf in een brief aan consumentenorganisaties.

NS meldt verder dat de dienstregeling rond Nijmegen kwetsbaar zal zijn. De consumentenorganisaties kunnen nog advies uitbrengen over de nieuwe dienstregeling. De treinen Nijmegen – Venray / Roermond wisselen van vervoerder. Nu verzorgt Veolia nog de treindienst, dat wordt Arriva. Arriva laat straks ook op werkdagen overdag 4x per uur een trein rijden tussen Nijmegen en Venray. Dat is nu alleen nog tijdens de spits.

Arnhem krijgt overigens ook meer treinen te verwerken. Niet alleen omdat het aantal treinen groeit tussen Arnhem en Nijmegen, maar ook omdat NS-dochter Abellio vanaf april 2017 één keer per uur een trein Arnhem – Düsseldorf zal laten rijden. Verder gaat de trein Arnhem – Tiel op werkdagen ook overdag 2x per uur rijden. Dat is nu alleen zo tijdens de spits.

Foto: In 2017 zullen er geen Veolia-treinen meer te zien zijn in Nijmegen.

De redactie van Treinreiziger.nl heeft geprobeerd alle wijzigingen in kaart te brengen. Je kunt op jouw traject kiezen om de belangrijkste wijzigingen te bekijken. Je mag de kaart ook elders gebruiken, maar graag wel met link naar Treinreiziger.nl. Opmerkingen over de kaart? Mail [email protected].