fbpx

7.000 NS treinen opgeheven door aangepaste dienstregeling

Door de aangepaste dienstregeling zijn er in totaal 7.000 treinen opgeheven. Per werkdag gaat het om 870 treinen per dag, dat is 16% van alle treinen. De meeste opgeheven treinen zullen niet terug te vinden zijn in de indicator gereden treinen.

Dat komt doordat NS niet kijkt naar de jaardienstregeling, maar naar het dagplan. Het dagplan kan tot 36 uur voor aanvang van de dag worden aangepast. Op die manier kan NS treinen uit het dagplan halen als zij 36 uur van te voren al weet dat deze treinen niet gaan rijden. "Dat wordt dus ook gedaan met de aangepaste dienstregeling", stelt Hildebrand van Kuijeren van treinreiziger.nl. 

Wat NS doet is conform de afspraken met het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Van Kuyeren vervolgt:  "Het sluit echter niet aan bij de beleving van de reizigers. Die kan kiezen uit minder treinen, en dat telt."

Sinds de aangepaste dienstregeling op zondag 5 februari in is gegaan zijn er ruim 7.000 treinen opgeheven. "Dat is dus exclusief de vele opgeheven treinen van vrijdag 3 en zaterdag 4 februari, maar inclusief de treinen die dinsdag niet rijden", legt Van Kuyeren uit. 

Foto: Daud Pechler