fbpx

Actietrein voor behoud ov-studentenkaart

08 nov 2013 14:24

Naar verwachting een kleine 400 studenten reizen vrijdag met een speciale actietrein door de Randstad om te demonstreren tegen de mogelijke afschaffing van de ov-kaart. De gehuurde trein is om 11:30 uur vertrokken uit Den Haag Hollands Spoor en rijdt met stops te Delft, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Leiden naar eindpunt Den Haag Centraal.

Omstreeks 15:00 uur zal de trein daar aankomen. De actie is een initiatief van studentenvakbond LSVb en JOB, de organisatie voor scholieren in het mbo. De studenten zijn fel gekant tegen de mogelijke afschaffing van de kaart, zoals in de politiek wordt besproken.

Onder de noemer ´spoorcollege´ komen er in de diverse coupés verscheidene zaken aan bod. Zo zijn er discussies met politici en kunnen studenten rechtshulp inwinnen. Op elk station dat wordt aangedaan stappen meer studenten in, die daaraan voorafgaand folders uitdelen op de perrons. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de trein met 350 tot 400 jongeren aan boord koers zet naar eindpunt Den Haag.

Het is "redelijk vroeg´´ om actie te voeren, vindt minister Jet Bussemaker van Onderwijs. "We gaan dit pas in januari 2016 veranderen´´, stelde ze. Jorien Janssen, voorzitter LSVb is het daar niet mee eens. "Juist nu is het hét moment. Want nu vinden de onderhandelingen plaats tussen de minister en de ov-bedrijven.´´ Door de ov-studentenkaart te vervangen door een ander ´arrangement´ moet structureel 425 miljoen euro bezuinigd worden. 

(c) ANP / Treinreiziger.nl. Foto´s via Twitter.