fbpx

Alle Eurostar-treinen moeten in 2030 op duurzame energie rijden

30 apr 2024 12:23

Eurostar wil alle treinen in 2030 volledig op hernieuwbare energie laten rijden. In Nederland is dit al sinds 2017 het geval. Over zes jaar moeten alle hogesnelheidstreinen die Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbinden, op duurzame energie rijden.

Eurostar is het eerste spoorwegbedrijf dat zich heeft aangesloten bij de zogenoemde RE1001-alliantie van bedrijven die zich ertoe zetten om 100 procent van hun energie uit hernieuwbare bronnen te verkrijgen. In Nederland rijden Eurostar-treinen sinds 2017 volledig op windenergie. In het Verenigd Koninkrijk is dit cijfer sinds 2023 opgelopen tot 40 procent.

Verspilling tegengaan

In februari maakte Eurostar bekend dat het de installatie van nieuwe zonne-energieprojecten voor het aandrijven van treinen onderzoekt. Behalve investeren in duurzame energie wil het concern ook verspilling tegengaan. Elk gerecht dat aan boord geserveerd wordt, is bijvoorbeeld samengesteld met het oog op duurzame inkoop en milieuvriendelijke opties.

Duurzaam treinen is niet het enige doel dat Eurostar voor 2030 gesteld heeft. In dat jaar moet de vervoerder ook 30 miljoen reizigers gaan vervoeren. Die groei moet de komende jaren gerealiseerd worden zonder dat er nieuwe treinen bijkomen.