fbpx

Amsterdamse Noord-Zuidlijn krijgt langste roltrappen

12 mei 2015 10:03

Het station Vijzelgracht van de nog in aanbouw zijnde Amsterdamse Noord-Zuidlijn krijgt de langste roltrap van Nederland. De trap wordt 47 meter lang en overbrugt een hoogte van bijna 20 meter tussen de metrohal en het perron. Tot nu toe had de Maastunnel in Rotterdam met 43 meter de langste roltrap van het land, maakte het projectbureau Noord-Zuidlijn dinsdag bekend.

De roltrappen worden grotendeels ondergronds aangevoerd, om de overlast voor de omgeving te beperken. In totaal komen er zes exemplaren, drie aan de noord- en drie aan de zuidkant. De roltrappen worden in vier delen met een treintje vanuit Amsterdam-Noord vervoerd en ter plekke aan elkaar gemonteerd.

Als het station over een paar jaar open is, staan de reizigers 1 minuut en 20 seconden op de roltrappen. Als hij het niet doet, volgt een flinke klim. Maar volgens een woordvoerder van de Noord-Zuidlijn kunnen ze altijd nog gebruik maken van een lift.  Die lift kan echter veel minder mensen vervoeren. De nu nog langste roltrappen van de Maastunnel waren vorig jaar ook regelmatig defect. Er werden toen zelfs pendelbusjes ingezet.

De hele Noord-Zuidlijn, de metrolijn die in 2017 het noorden van de stad met de Zuidas moet verbinden, telt straks 92 roltrappen. Hoewel station De Pijp met bijna 27 meter het diepste station van Nederland wordt, is het hoogteverschil tussen de hal en het perron net iets kleiner dan bij de Vijzelgracht waardoor hier de langste roltrap komt.

(c) ANP. Foto: roltrappen bij Schiphol