fbpx

Arriva en DB Schenker nog niet in de etalage van DB

09 nov 2015 21:08

De Deutsche Bahn maakt voorlopig nog geen beslissing of Arriva en/of DB Schenker (deels) verkocht gaan worden. Eerder was DB voornemens in december een besluit te nemen, maar dat is nu niet meer aan de orde. Op de korte termijn komen de DB-dochters dus in elk geval niet in de verkoop.

Dat heeft persbureau Reuters afgelopen vrijdag gemeld. DB liet eerder weten te onderzoeken of Arriva en/of DB Schenker deels of geheel verkocht moeten worden. Die optie wordt onderzocht omdat DB graag meer kapitaal wil hebben om op de eigen markt te investeren. DB heeft veel last van concurrerende goedkope bussen, maar ook van de luchtvaartsector. De Duitse spoorreus had eerder aangegeven fors meer omzet te willen behalen, maar daar is tot nu toe weinig van terecht gekomen.

DB kocht Arriva in 2010. Sindsdien is de dochter alleen maar meer waard geworden. Dat komt onder andere doordat Arriva gegroeid is. Zo is Arriva op de Nederlandse markt inmiddels uitgegroeid tot de één na grootste OV-vervoerder: alleen NS is groter. Arriva heeft in Nederland ruim 100 treinen en gaat in de toekomst ook het treinvervoer in Limburg verzorgen.

Wanneer DB een beslissing gaat maken over een eventuele verkoop is niet bekend. Wel is duidelijk dat de Duitse reus eerst afspraken wil maken met de Duitse overheid over de verdeling van de opbrengsten van een eventuele verkoop.