fbpx

Arriva gaat eigen treinen onderhouden in nieuwe werkplaats Strukton

03 dec 2010 14:30

Arriva en Strukton Rail slaan de handen ineen om een moderne werkplaats te realiseren in Zutphen. In de nieuwe werkplaats zal Strukton Rail de huidige activiteiten uitbreiden. Arriva zal er de 40 treinen voor de Vechtdallijnen en in Achterhoek Rivierenland in eigen onderhoud nemen.

Arriva hoopt door de treinen zelf te onderhouden de betrokkenheid te vergroten bij de operatie en daardoor een hogere punctualiteit te kunnen behalen. Daarnaast creëren Arriva en Strukton Rail extra werkgelegenheid en geven de bedrijven een economische impuls aan de regio door Zutphen te kiezen als locatie van de werkplaats.

Extra slagkracht door ervaring
Arriva en Strukton Rail hebben gekozen voor samenwerking. Beide bedrijven versterken elkaar door hun specifieke kennis en ervaring. Arriva internationaal en het moederbedrijf Deutsche Bahn hebben gedegen ervaring in het onderhouden van eigen treinen. Strukton heeft al jaren de beschikking over een eigen werkplaats waarin het bedrijf voornamelijk spoorgerelateerde machines onderhoudt en hoogwaardige diensten en producten levert voor elektronische systemen in treinen. Door samenwerking tussen bovengenoemde partijen wordt deze kennis en ervaring met elkaar gecombineerd en ontstaat extra slagkracht.

Technisch hoogstandje
Naast het reguliere onderhoud beschikt de nieuwe werkplaats over een technisch hoogstandje. Strukton verzorgt met een gloednieuwe installatie het afdraaien van spoorwielen. Dit maakt het voor Arriva mogelijk om beschadigde wielen snel weer rond te maken, als bijvoorbeeld het treinverkeer te maken krijgt met afgevlakte treinwielen door het vallen van bladeren op de rails. ‘Voorheen waren we hiervoor afhankelijk van de voorzieningen van de NS’, aldus directeur Arriva Nederland Anne Hettinga. ‘Deze nieuwe mogelijkheid versnelt de doorloop van het totale onderhoud- en reparatieproces waardoor de kans op het uitvallen van treinen vele malen wordt verkleind. Hierdoor kunnen we onze reizigers een nog scherpere dienstregeling aanbieden’.

Nieuwe treinen
In december 2012 gaan de nieuwe treinconcessies in. Hiervoor heeft Arriva in totaal 38 Spurttreinen van het merk Stadler besteld. Op de lijn Almelo – Mariënberg gaat Arriva rijden met bestaande Lint dieseltreinen, die voor aanvang van de concessie geheel worden vernieuwd.

De eerste drie afbeeldingen tonen een artist impression van de nieuwe werkplaats Strukton Rail.