Belgische spoorwegen koopt locomotieven geschikt voor Nederlands spoor

De Belgische spoorwegen (NMBS) hebben bij Alstom 24 Traxx-locomotieven besteld die geschikt zijn voor het Nederlandse, Belgische, Duitse en Luxemburgse spoor. Vanaf 2026 zullen de locomotieven uit de fabriek rollen.

Inzet onduidelijk

Waar de locomotieven ingezet gaan worden zegt de NMBS nog niet te weten. Treinhobbyisten speculeren op het Groot Belgisch Treinforum over de inzet, waar onder andere de lijn Brussel – Breda – Rotterdam wordt genoemd. Maar NMBS-woordvoerder Bart Crols benadrukt dat de treinen weliswaar naar Nederland, Duitsland en Luxemburg kunnen gaan rijden maar dat het daarmee niet wil zeggen dat ze dat ook gaan doen. Crols: “De locomotieven zijn ook bedoeld voor binnenlands gebruik.”

De woordvoerder wijst erop dat de NMBS het locomotievenpark wil vernieuwen. De loc’s van de serie 21 en 27 zijn inmiddels tot veertig jaar oud. De Traxx-locomotieven zouden die deels kunnen gaan vervangen. De order komt voort uit een aanbesteding, waar specifiek gevraagd is naar vierspanningslocomotieven. De Belgen kunnen de order uitbreiden tot 50 locomotieven.

ICNG

De locs kunnen straks 200 kilometer per uur gaan rijden. Dat is sneller dan de huidige Traxx-locomotieven die in de intercity Amsterdam – Brussel worden ingezet, die kunnen slechts 160. De bedoeling is dat die treinen vanaf 2025 worden vervangen door de Intercity Nieuwe Generatie, ICNG, van de NS. Speciaal voor de treindienst naar België zijn er twintig treinen besteld.

De nieuwe Traxx-locomotieven zullen uitgerust zijn met ECTS. De eerste order heeft volgens Alstom een waarde van 120 miljoen euro.

This post was last modified on 3 februari 2022 16:50

Bekijk reacties

 • Een extra 1500V gelijkstroom installatie is nauwelijks duurder dan alleen een 3000V gelijkstroom installatie. Het is hoofdzakelijk en software probleem voor de chopper. Hetzelfde geldt voor 15kV en 25kv wisselstroom installatie.

  Veel interessanter is welke beveiligingssystemen worden ingebouwd: ATB, ETCS, Indusi, crocodile. Dat zijn aparte systemen die allemaal extra kosten met zich meebrengen.

  • De Thalys bleek met zijn vele beveiligingssystemen veel duurder zijn dan een gewone TGV Reseau. Later kwam ETCS bij.

   In België schijnt uitrol van ETCS al voorspoedig te gaan. Las dat TBL op termijn al vervangen is door ETCS. Scheelt weer omschakelen. Het zal in ieder geval sneller gaan dan in Nederland omdat in Nederland minder nieuwe treinen zijn. In tegenstelling tot België waar vele nieuwe locomotieven instromen. En waardoor de Belgische spoortrajecten ook van ETCS voorzien kan worden.

 • Worden deze locomotieven de opvolgers van de TRAXX-en voor het reizigersvervoer? Die gaan te zijner tijd voor goederenvervoeder Akiem rijden. ICNG wordt toch vanaf 2023 stapsgewijs ingevoerd of is daar weer een vertraging voor opgetreden? Hoe zit het dan qua geluid als die nieuwe locomotieven over de HSL Zuid gaan rijden? Als ze inderdaad stiller zijn kunnen deze misschien ook wat goederentreinen rijden. Wel zo prettig voor omwonenden die thans nog vaak last van trillingen en geluidsoverlast hebben bij de conventionele routes. Ik ben benieuwd naar de inzet in de nabije toekomst.

  • Deze treinen kunnen in Nederland rijden, maar dat wil niet zeggen dát ze in Nederland gaan rijden. Het kan geen kwaad om alvast voor te bereiden mocht het ooit gaan gebeuren. Scheelt weer een dure ombouw.

   • jaja, zo legt men ook wel wegstukken of viaduct-funderingen en kolommen aan om die 40 jaar niet gebruikt te zien worden en aan het eind ook ongebruikte te moeten laten. Denk maar even aan Steenbergen A4, A20 Kethelplein, Het A30 stukje bij Ede.

   • Klopt. Monocourante locomotieven zoals serie 1600/1700 sterven uit. Tegenwoordig zie je in Nederland vooral locomotieven die onder meerdere stroomsystemen kunnen rijden. En beschikken over vele beveiligingssystemen. Deutsche Bahn regelt grotendeels het goederenvervoer.

  • Akiem is geen goederenvervoerder. Akiem is een bedrijf dat locomotieven verhuurt. NS heeft 45 gekochte Bombardier Traxx serie 186 weer aan Akiem verkocht. En daarna weer gehuurd door NS. Verder zijn er nog andere NS Traxx die gehuurd worden.

   Lijk me waarschijnlijk dat reeks 17 wel in Nederland gaat rijden. Waarom een Traxx die 200 km p/u kan alleen in België inzetten? Terwijl de reeks 28 locomotief 160 km p/u kan rijden. En mogelijk gecombineerd gaat worden met I - 11 rijtuigen/NMBS (stuurstand) rijtuigen.

   Daar komt bij dat NMBS een enorme order aan M 7 rijtuigen heeft gegeven aan Alstom. De M 7 is vooral voor inzet op Belgisch spoor geschikt. En kan hooguit naar Roosendaal of Maastricht rijden. Richting Breda kan het alleen met behulp van reeks 28/reeks 17 locomotieven omdat ze geen ATB hebben.

   Lijk me behoorlijk waarschijnlijk dat ze in Nederland worden ingezet. Maar wanneer is nog afwachten.

 • De Belgen hebben geluk die krijgen tenminste nog echte treinen. Niet allemaal zooi die de Ns aanschaft!

  • NMBS en NS bestellen beide treinen bij Alstom. En het zijn beiden beproefde treinen en locomotieven. Dus waarom zijn de NS treinen troep? Vanwege het design?

   Alstom Coradia Stream is een doorontwikkeling op basis van de Coradia platform. Samen met DSB Coradia Stream is NS Coradia Stream de snelste Coradia. En daar komt bij dat deze NS Intercity aangepast wordt voor het rijden op de HSL Schiphol - Antwerpen. Evenals de NMBS reeks 17 locomotieven.

  • Ik zou graag willen weten waarom de Belgen kiezen voor locomotieven en rijtuigen in plaats van treinstellen. Welk voordeel denken zij hiermede te hebben?

   • Volgens mij heeft dat te maken met het feit dat rijtuigen in België kunnen worden gefabriceerd, maar treinstellen niet.

   • Waarom voor getrokken treinen kiezen?

    + BE/AT: er is ook een goederendivisie (B-Cargo, RCA), dus kunnen de loco's die overdag voor reizigerstreinen worden gebruikt, 's nachts voor goederentreinen worden gebruikt.
    + FR (TGV Duplex): het wil nog niet zo lukken met de treinstelversie van de TGV, en al helemaal niet dubbeldeks.
    + DE (ECx): meersysteemcomponenten in één unit, tractiewissel eenvoudiger.

    Waarom voor treinstellen kiezen?

    + algemeen: verdeelde aandrijving, snellere acceleratie mogelijk. Zelfrangerend. Lagere baanbelasting. In multiple rijden. Metro's en S-Bahnen zijn voor het overgrote deel treinstellen.
    + CH/NL: capaciteit. Een loco neemt 20 meter in beslag waar ook reizigers hadden kunnen zitten.

    • @Oscar - Een enkeldeks TGV trein zonder locs bestaat en die trein heet de AVG. - https://en.wikipedia.org/wiki/AGV_(train) Ze rijden o.a. rond in Italie. Dit zijn enkeldeks rijtuigen.

     De SNCF heeft recentelijk nog nieuwe TGV's besteld en die lijken aan de voorkant erg aan de Avelia Liberty treinen in de VS en de Franse type is Avelia Horizon. Dit zijn ook weer dubbeldekker TGV. Ik denk ook dat losse locs wat makkelijker te onderhouden zijn dan geïntegreerde treinstellen. En dit kostenplaatje is ook heel wat waard.

     Voor dubbeldekkers is het idd een ander verhaal en daar is de oplossing met de 2 locs eigenlijk nog steeds actueel. Verder maakt losse locs het ook mogelijk om in geval van problemen een loc te vervangen en de loc dan te repareren.

    • Vooral bij 15kV en 25kV bedrijf is ruimte nodig voor de transformator. Zo een transformator neemt zeker bij hogere vermogens veel ruimte in. Daarom wordt vaak gekozen voor een "treinstel" met op de koppen één of twee gestroomlijnde locomotieven met slechts één stuurstand.

     Het eerste voorbeeld hiervan is de serie ÖBB 4010
     https://de.wikipedia.org/wiki/%C3%96BB_4010
     Op de kop rijdt in feite een locomotief (triebkopf). Locomotief, rijtuigen en stuurstandrijtuig vormen een vast gekoppelde eenheid; een treinstel. Technisch gezien is het feitelijk een getrokken trek-duw trein. In de exploitatie is het een treinstel.

  • De dubbeldekkers rijden al heel wat jaartjes zonder mankeren. Superspul.
   En eindelijk IC Charleroi - Roosendaal vv straks?

   • Het comfort van de Belgische dubbeldekkers is stukken minder dan de MS96 en de I11: vooral in de eerste klas. In de dubbeldekkers M6 en M7 vind ik de eerste klas Intercity-onwaardig.

  • Groot gelijk heb je. Ik had laatst in de VIRM met het nieuwste interieur gezeten. Die zaten voor geen meter. De stoelen zitten in een te scherpe hoek, zijn aan de harde kant, te smalle leuningen en voldoen zeker niet aan het comfort van 'De Intercity van Nederland'. Toen ik de ICNG zag rijden, leken de stoelen verdacht veel, op die van de nieuwste VIRM. Niet zo best dus.

 • Alstom Traxx 3 MS zal het antwoord worden op de Vectron locomotieven. Deze NMBS versie is dan voor reizigersdienst.

  Maar net als Vectron zal deze Alstom Traxx 3 MS net zo veelzijdig zijn. Deze nieuwe Traxx locomotief lijkt het beste te hebben van Alstom en voorheen Bombardier. Bombardier had met de Traxx locomotief vele jaren succes. Alleen was de ETCS in de Traxx de zwakke punt. Alstom is daarentegen zeer goed met ETCS.

  • Het verschil tussen een reizigers- en goederenlocomotief is gering. Meestal zit het belangrijkste verschil in de tandwieloverbrenging tussen motor en as. Goederentreinlocomotieven draaien een hoger toerental bij dezelfde snelheid. Verder zijn reizigerslocomotieven vaak iets beter geveerd.

   Aparte goederen- en reizigerlocomotieven zie je meestal in bergachtige landen. In Nederland is meestal voor een compromis van een universeel inzetbare locomotief gekozen.

   • Nee, in het door Hanzeboog hierboven aangehaalde artikel wordt door enige reageerders keurig uitgelegd dat het rijden met te lage snelheid de slijtage aan de spoorstaven veroorzaakt.

 • De ICdirect Traxx rijdt max 160km/h omdat de rijtuigen niet harder mogen. Dat zal met andere traxxen ook zo zijn. Tenzij ze andere rijtuigen gaan gebruiken. Het zit er niet in dat NMBS plots een eigen intercity over de HSL zal gaan exploiteren. Af wil men niet in de ICng en begint maar iets voor eigen rekening? Duidelijk dat er bij de inrichting en trajectkeuze van de HSL wat vergeten is in de afspraken. We mogen blij zijn dat de spoorstaven op elkaar aansluiten, op dezelfde hoogte.
  Het zou wel aardig zijn wanneer Luxemburg een direct treinverbinding naar Nederland zou krijgen.

  • Alstom Traxx 3 MS (Multisystem) is een verdere doorontwikkeling van de serie 186. Wordt ook Baureihe 187 genoemd.

   Alstom Traxx 3 is meer te vergelijken met Siemens Vectron. Zo is de ETCS in de nieuwste Traxx verbeterd.

    • NMBS reeks 17 kan gekoppeld worden met I - 11 of M 7. Als het een trek - duwcombibatie wordt moeten er ook I - 11/M 7 stuurstandrijtuig zijn met dezelfde beveilingssystemen.

     Als dat ligt moeten ze sandwichformatie maken zoals dat er nu ook is.

    • Correctie:

     Als dat lastig is moeten ze een sandwichformatie maken met reeks 17 aan beide uiteinden met daartussen NMBS rijtuigen.

  • "Duidelijk dat er bij de inrichting en trajectkeuze van de HSL wat vergeten is in de afspraken."
   Precieswat is "duidelijk vergeten"?

 • Als de nieuwe Belgische locomotieven tot aan Roosendaal kunnen rijden, dan kan de IC trein Charleroi Sud- Essen worden doorgetrokken worden naar Roosendaal. Heb je een halfuursdienst met een L trein (stoptrein) Roosendaal-Puurs (-Dendermonde) en een IC afwisselend tussen beide landen. Als dit bewaarheid wordt moeten er ook goede verbindingen met het overige treinverkeer van en naar deze Brabantse stad geregeld zijn. NS verbindingen dus die goed op elkaar daar kunnen aansluiten.

  • M 7 kan naar Roosendaal doorrijden. Wel op halve kracht omdat het niet gemaakt is voor rijden onder 1500 volt. Maar dat kleine stukje onder 1500 volt is net als met de Varkensneuzen van NMBS geen probleem.

   Wel moet het deel tussen Roosendaal - Belgische grens met ETCS beveiligd worden.

   En dan bij Roosendaal aansluiting op IC Vlissingen - Amsterdam.

  • Die Belgische IC staat nu zeer lang stil op Essen.
   Dus wat dienstregeling betreft zou dit een zeer welkome aanvulling zijn.

   Ja, er zijn nu niet veel reizigers op deze verbinding, maar dat is niet los te zien van het wel zeer karige aanbod.
   Wat tarieven betreft is deze verbinding voor velen zeker interessant

 • Welke afspraken er bestaan over de exploitatie van de de BeNelijn weet ik niet, maar de ICNG is kennelijk alleen en eenzijdig door de NS besteld. De NMBS wil kennelijk ook een deel van die koek en als gebruikelijk: de Belg trekt, als bij de Fyra, zijn plan, oftewel, zegt niet veel, maar doet gewoon wat hij als zijn voordeel ziet: een eigen exploitatie Amsterdam - Rotterdam - Antwerpen - Brussel.

  Het blijft merkwaardig dat buren zo met elkaar omgaan.

  • Toen de Thalys nog niet reed en er alleen de Beneluxtrein was werkten NS en NMBS prima samen.

   Maar sinds de Thalys met SNCF als grootste aandeelhouder in Nederland is gaan rijden is de verhouding veranderd. Zeker toen NS NMBS de Fyra wilde opdringen. NMBS zag om meerdere redenen niets in de Fyra.

   NMBS had toen al de filosofie dat Thalys gebruikt moest worden voor de rechtstreekse snelle verbinding tussen Parijs - Brussel - Amsterdam. En de Beneluxtrein moest geen directe snelle IC worden. Maar een aanvulling van Thalys die stopt tussen Breda + Noorderkempen en Brussel Nationaal Luchthaven. NMBS wil de Beneluxtrein integreren in hun dienstregeling. Zoals dat ook gebeurt met de Berlijn trein.

   Het is speculeren hoe het verder gaat. Maar waarschijnlijk zal NMBS niet participeren in de ICNG België. Maar mogelijk zelf hun IC inzetten richting Nederland. Waardoor treinreizigers er beter van worden.

   • Klopt Hanze! NS verzekert straks IC Brussel, NMBS gaat de aanvullende treindienst tussen Breda en Rotterdam verzorgen (zie ook mijn eerdere reactie, info op basis van info Rover).

 • Voor zover ik weet (informatie via Rover) is het de bedoeling dat NMBS een nieuwe Intercity gaat inleggen tussen Brussel - Zaventem - Mechelen - Antwerpen - Noorderkempen - Breda en Rotterdam. De huidige Intercity Brussel (9200) zou in de nieuwe plannen gaan rijden van Amsterdam naar Rotterdam, vervolgens RECHTSTREEKS naar Antwerpen, Mechelen, Zaventem, Brussel Centraal en Brussel Zuid. NS zou de 9200 voor zijn rekening nemen, NMBS de nieuwe treindienst. Dit vanwege de wens tot uitbreiding.

  • De ICNG zal met de nieuwe serie 9200 effect hebben op de HST Amsterdam - Londen/Parijs. SNCF, NMBS en andere partijen in toekomstige Eurostar consortium zullen mogelijk minder reizigers vervoeren tussen Amsterdam - Brussel.

   Zal me niet verbazen dat de frequentie van Eurostar Amsterdam - Parijs/Londen minder wordt. Afhankelijk van het aantal treinreizigers tussen Amsterdam - Brussel v.v. Dan zal Antwerpen/Brussel meer het begin/eindpunt worden van Eurostar richting Parijs/Londen.

   • Dat is niet wat Eurostar van plan is. Bovendien, rijdt er nu nog één per dag van de geplande drie. En dat zou nog minder moeten?

    • Het is dan vanaf 2025. Nu rijdt de Eurostar 1 keer per dag. SNCF zal in de komende jaren de inzet van hun internationale HST gaan verdelen.

     En waarschijnlijk zal dat ook afhankelijk zijn van ICNG België en de treinen van NMBS Europe.

  • Dan hoop ik voor onze zuiderburen dat station Breda de perronranden niet onbedoeld als schuurpapier gebruikt... :)

   Volgens mijn info zijn de M7-dubbeldekkers buiten profiel (te breed). Goed, kwestie van I11 op Oostende-Welkenraedt vervangen door M7 en het vrijgekomen I11 op de Noorderkempenroute inzetten.

   • @Oscar, op basis van de informatie die ik gelezen heb, kan ik aangeven dat niet M7, maar I11 ingezet zal worden als rijtuig. Geen schuurpapier dus :-)

  • Beste,

   Zal de rechtstreekse IC Brussel dan ook Noorderkempen bedienen? Samen met de nieuw ingelegde trein?
   Er zouden plannen zijn om Noorderkempen dit jaar nog 2x/uur te gaan bedienen.
   Als dit in de toekomst alleen maar door de nieuwe trein Brussel - Breda - Rotterdam is, is het terug een achteruitgang voor de mensen in die regio.
   Ik ben er benieuwd naar!

   Mvg,
   Floris Cappelle

   • Station Noorderkempen 2 keer p/u bedienen is op korte termijn afhankelijk van de levering van M 7:

    https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20211005_97107755

    Er wordt gesproken over overslaan van Breda. Maar over het overslaan van station Noorderkempen heb ik totaal niets gelezen.

    Gezegd wordt dat ongeveer 30 minuten tijdswinst geboekt wordt. Weet dat Thalys in 32 minuten rijdt tussen Antwerpen C - Rotterdam C. De huidige Beneluxtrein rijdt tussen Antwerpen C - Rotterdam C via Breda in 66 minuten.

    Het verschil in snelheid tussen Thalys en ICNG België zal tussen Antwerpen Noord (ter hoogte van snelweg Antwerpen - Breda) - Barendrecht (tegenover Kijfhoek) zijn. Thalys zal 4 - 5 minuten sneller zijn dan ICNG België.

    Het is nog niet officieel bekend gemaakt. Maar vermoedt dat de ICNG België vanaf Rotterdam C direct naar Noorderkempen rijdt.

Share

Recent Posts

DB en NS bereiden uitsluiten Interrailers van ICE voor

Interrail is in het hoogseizoen niet geldig in de ICE's van Nederland naar Duitsland. Die…

2 dagen terug

Tien pilotprojecten om de internationale trein te stimuleren (o.a. nachttrein Amsterdam – Barcelona)

De Europese Commissie heeft de beoogde nachttrein op het traject Amsterdam - Barcelona van European Sleeper en…

2 dagen terug

OV-staking zorgt voor meer hinder dan verwacht, werkgevers willen niet onderhandelen

Duizenden buschauffeurs, treinstewards en machinisten in het streekvervoer leggen vanaf maandag voor vijf dagen het…

2 dagen terug

NS en DB verklaren Interrail deels ongeldig in de ICE (of toch niet?)

Treinreizigers mogen van 17 juni tot en met 18 augustus 2023 niet meer met een…

6 dagen terug

Stakingsgolf bij regionaal openbaar vervoer

Vanaf donderdag 2 februari legt een deel van de medewerkers in het streekvervoer het werk…

7 dagen terug

Bankpas als ov-chipkaart: vanaf nu in de trein bij NS, Arriva en Qbuzz

Reizigers kunnen vanaf dinsdag 31 januari bij de Nederlandse Spoorwegen (NS), Arriva en Qbuzz in…

2 weken terug