fbpx

Bert Klerk treedt terug als President-directeur van ProRail

03 jan 2011 15:33

De Raad van Commissarissen van ProRail maakt bekend dat Bert Klerk (59) om gezondheidsredenen terugtreedt als President-directeur van ProRail. De directeur lijdt al enkele jaren aan lymfeklierkanker. Hij draagt op 1 februari 2011 zijn taken over aan Claudia Zuiderwijk-Jacobs, thans lid van de Raad van Commissarissen van ProRail.

“Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de kanker toch op twee plaatsen is teruggekeerd”, laat Klerk weten tegenover het NRC. “Ik moet nu een beenmergtransplantatie ondergaan. En dat is niet te combineren met een zware baan bij ProRail. Ik moet me nu 100 procent concentreren op mezelf." 
Door de ziekte kan Klerk zich niet meer maximaal inzetten die nu nodig is. Hij kijkt met tevreden terug wat hij samen met zijn medewerkers de afgelopen jaren heeft bereikt. "Ik ben enorm trots op onze medewerkers en op wat we de afgelopen tien jaar hebben neergezet.”

Opvolging
Het voornemen is Claudia Zuiderwijk-Jacobs per 5 januari 2011 te benoemen tot tijdelijk bestuurder. Zij zal om die reden terugtreden uit de Raad van Commissarissen van ProRail. De definitieve opvolging van Bert Klerk wordt later bekend gemaakt. 

Over Bert Klerk
Bert Klerk kwam na de opsplitsing van NS in 2000 bij het spoor als directeur Railinfrabeheer (RIB). Tussen 2003 en 2005 fuseerde hij de taakorganisaties RIB, Verkeersleiding en RailNed tot spoorbeheerder ProRail. President-commissaris Michiel Boersma: "Onder leiding van Bert Klerk heeft ProRail zich ontwikkeld tot een publieke dienstverlener, die belangrijke verbeteringen heeft gerealiseerd op het gebied van veiligheid en operationele prestaties. De Raad van Commissarissen is Bert erkentelijk voor zijn buitengewone inzet en bereikte prestaties en wenst hem alle sterkte in zijn genezingsproces."

Aftreden
Het aftreden van Klerk heeft niets te maken met de problemen op het spoor van de afgelopen tijd. Afgelopen weken klonk steeds luider de oproep om het aftreden van de ProRail directie. Die oproep kwam bijvoorbeeld van VVD kamerlid Charlie Aptroot. Aanleiding waren de winterproblemen op het spoor en de langdurige stremming na een brand bij de verkeersleiding in Utrecht.

Bert Klerk over zijn aftreden tegenover de NOS:

Berk Klerk was recent te gast bij het TV programma Buitenhof. Toen stonden de problemen op het spoor centraal. Een fragment.