fbpx

Bezetting Fyra ligt op 19 procent

16 dec 2009 14:47

Volgens NS International zijn 19% van de zitplaatsen van de Fyra bezet. Dat komt neer op gemiddeld 90 tot 100 reizigers per trein. Eind augustus werd een streefwaarde van 25% genoemd. Maar dat getal is bij de persvoorlichting onbekend. Een gemiddelde NS trein heeft een bezetting van 29%. Volgens NS voldoet de bezetting aan de verwachtingen.

NRC Next deed in november nog onderzoek naar de bezetting. Toen werd er in de spits een bezetting van 100 reizigers gehaald, maar lag de bezetting in de daluren vele malen lager. Treinreiziger.nl zal binnenkort een steekproef houden naar de huidige bezettingsgraad.

Wellicht neemt het aantal reizigers per 1 januari toe, doordat NS International vanaf dat moment de prijs van een maandabonnement voor de snelle trein verlaagd. Nu kost een toeslag-maandabonnement tussen Schiphol en Rotterdam 192 euro. Per 1 januari wordt dit 156 euro. NS promoot de nieuwe prijzen via een folder. De prijsverlaging geldt voor het eerste kwartaal van 2010. Daarna worden maandkaarten weer duurder.

Eerder werd bekend dat er meer goedkope tickets komen, die uitsluitend online te boeken zijn.